Doorzoek met je klas het online kranten- en tijdschriftenarchief

Wat is Gopress?

Gopress is een online persdatabank waarin een selectie interessante digitale kranten en magazines aangeboden worden. Je vindt er:

  • alle artikels uit de Vlaamse kranten (oudste artikel: 1988)
  • alle artikels uit enkele Waalse kranten en kranten uit Nederland
  • alle artikels uit een aantal weekbladen (o.a. Humo, Knack en Trends)
  • alle berichten van het persagentschap Belga.

In de Krantenkiosk lees je de dag- en weekbladen van de laatste 7 publicatiedagen in een visueel aantrekkelijke online kiosk.

Gratis op school, in de klas, thuis of elders

Op school

De bibliotheek kan haar Gopress-abonnement gratis delen met de scholen op haar grondgebied. Zo krijgen leerlingen op school toegang tot de volledige databank, net zoals bezoekers in de bibliotheek (met twee dagen vertraging voor krantenartikels en twee weken voor tijdschriftartikels). Scholen kunnen de toegang tot het archief zelfs integreren in hun online leerplatform.

In de klas

Eenmaal aangesloten, kan je aan de hand van onderstaande lesvoorbereiding met jouw klas en het kranten- en tijdschriftenarchief aan de slag. De opdracht: maak een fotoreportage met behulp van Gopress en Canva en presenteer die aan je klasgenoten.

Lesvoorbereiding Gopress (pdf)

Of maak gebruik van een leuk bingospel om Gopress te introduceren in de klas. Met toffe zoekopdrachten die de leerlingen zo snel mogelijk en 'bingo-gewijs' afvinken. 

Introductiespel Gopress Bingo (pdf)

De lesmap voor het secundair onderwijs bevat twee actuaopdrachten (van telkens 2 lesuren) voor leerlingen van de 2de graad. De eerste actuaopdracht neemt je mee naar het prachtige Venezuela. De volgende actuaopdracht neemt de Brexit onder de loep. Aan de hand van Gopress Kiosk en bijkomend videomateriaal gaan leerlingen op zoek naar alle info en lossen ze de opdrachten op.

Lespakket Gopress Secundair onderwijs (pdf)

 

Thuis of elders

Ook buiten de muren van de bib kunnen leden toegang krijgen tot het Krachtenarchief door aan te melden met hun Mijn Bibliotheek-account.

  • Als leerkracht kan je Gopress gebruiken om je lessen voor te bereiden.
  • Je leerlingen (en hun ouders) kunnen thuis Gopress kranten- en tijdschriftenartikels gebruiken.

Heeft jouw school interesse in het digitale krantenarchief?

Stuur een ingevulde en ondertekende versie van onderstaand formulier naar servicedesk@cultuurconnect.be. Na ontvangst van het formulier krijgt de school binnen de 5 werkdagen toegang tot het krantenarchief en de kiosk. 

Overeenkomst Gopress scholentoegang via de bib