Candide, of Het optimisme

Voltaire (auteur), Hans Van Pinxteren (traducteur)
Filosofische fabel, waarin het optimisme van Leibniz wordt gehekeld in de levensgeschiedenis van een argeloze jongeman die met de ene rampspoed na de andere geconfronteerd wordt.
Titre
Candide, of Het optimisme / Voltaire ; vert. en van een nawoord voorzien door Hans van Pinxteren
Auteur
Voltaire
Traducteur
Hans Van Pinxteren
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
Candide, ou L'optimisme
Édition
4
Éditeur
Amsterdam: Athenaeum-Polak en Van Gennep, 2011 | Autres éditions
129 p.
ISBN
9789025369156 (hardback)

Plusieurs formats:

Commentaires

Als dichter, toneelschrijver, historicus en filosoof heeft Voltaire een indrukwekkend oeuvre (meer dan 800 werken) nagelaten. Zijn kritische en subversieve geest, zijn heldere en sterk ironische stijl overleven echter voornamelijk in dat ene verhaal Candide, of Het optimisme, dat op superbe wijze brandhout maakt van de vooruitgangsfilosofie van o.m. de Duitse filosoof Leibnitz. Candide en Cunegonde, de helden van deze absurdistische farce, geloven hun meester Pauglos op zijn woord wanneer die zegt dat ze in de beste der werelden leven. Ze beleven van hoofdstuk tot hoofdstuk een waar scala van rampen, dat alle vormen van het kwaad omvat dat mensen overkomt en dat ze elkaar aandoen.

Deze meesterlijke satire behoort, samen met het werk van Defoe en Swift, Boelgakov en Orwell ongetwijfeld tot het kruim van wat de wereldliteratuur ons tot nog toe aan schotschriften en parodieën heeft opgeleverd. De nieuwe vertaling van Martinus Nijhoff-prijswinnaar Hans van Pinxteren maakt r…Lire la suite
In zijn filosofische vertelling Candide (1759) neemt Voltaire op sarcastische wijze stelling tegen de optimistische visie van o.a. Leibniz dat wij leven in de beste van alle werelden, geschapen door een God die het goed met ons voorheeft. Hij laat zijn goedgelovige held Candide op zijn reis over deze aarde (onder meer naar Suriname) de grootste ellende beleven, waarbij Voltaire en passant diverse sociale misstanden aan de kaak stelt en vooral de schijnheiligheid en intolerantie hekelt. Uiteindelijk breekt bij Candide het besef door dat zijn optimistische filosofieleraar Pangloss wel eens ongelijk zou kunnen hebben gehad en eenmaal thuis vat hij zijn inzichten samen in de beroemde zin 'il faut cultiver notre jardin': niet ijdel speculeren, maar hard werken om gelukkig te worden. Het flitsende en nog steeds actuele verhaal werd uitstekend vertaald en van een nawoord en voetnoten voorzien door Hans van Pinxteren. Verzorgde gebonden editie met leeslint; kleine druk.

À propos de Voltaire

François-Marie Arouet, dit Voltaire, né le 21 novembre 1694 à Paris où il est mort le 30 mai 1778, est un écrivain, philosophe, encyclopédiste et homme d'affaires français qui a marqué le XVIIIe siècle.

Représentant le plus connu de la philosophie des Lumières, anglomane, féru d'arts et de sciences, personnage complexe, non dénué de contradictions, Voltaire marque son époque par sa production littéraire et ses combats politiques. Son influence est décisive sur les classes fortunées libérales avant la Révolution française et pendant le début du XIXe siècle.

Anticlérical mais déiste, il dénonce dans son Dictionnaire philosophique le fanatisme reli…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions