Wanneer een man een inbreker doodt die sterk op hem lijkt, besluit hij diens plaats in te nemen om zo de achtergronden van diens daad te kunnen onthullen.
Titre
Zelfkant
Auteur
Ryan David Jahn
Traducteur
Peter Van Dijk (vertaler)
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Low life
Édition
1
Éditeur
Utrecht: De Fontein, 2012
287 p.
ISBN
9789026128363 (paperback)

Commentaires

Simon is een 34-jarige eenzaat die zich verloren voelt in de wereld van de menselijke interactie. Hij voelt zich een buitenstaander, afgescheiden door een onzichtbaar membraan. Hij woont in een armoedig flatje, draagt sjofele kleren en slooft zich uit in een baantje van niks. Zijn enige vrienden zijn twee collega’s met wie hij ’s middags luncht en die hem liever zien gaan dan komen. Na zijn werk zoekt hij vertier in een gore sekstent om zich nadien vol te gieten met goedkope whisky. Op een nacht verrast hij een inbreker die hem wil vermoorden, maar Simon is hem te slim af. Tot zijn verbazing lijkt het slachtoffer als twee druppels water op hem: is de dode zijn tweelingbroer? (Simon is namelijk geadopteerd en weet niets af van zijn biologische ouders). Hij legt het lijk in zijn badkuip en overdekt het met ijsblokjes, zo heeft hij wat tijd om na te denken. De dode heet Jeremy Shackleford en Simon ziet geen betere manier om erachter te komen waarom hij hem wilde doden dan zich toegang te…Lire la suite
De Engelse titel 'Low life' zegt meer dan de Nederlandse, want de hoofdpersoon leeft een leven in armoede en eenzaamheid. In de eerste hoofdstukken wordt zeer gedetailleerd, bijna visueel, beschreven hoe ellendig Simon zijn leven ervaart. Daar komt verandering in als hij een inbreker vermoordt, die sprekend op hem lijkt; hij besluit de identiteit van die man aan te nemen en diens leven te gaan leven, allicht beter dan het zijne. Het lukt hem om iedereen te misleiden, maar tegelijkertijd wordt hij achtervolgd door hallucinaties en onverklaarbare gebeurtenissen. Zowel Simon als Jeremy, zijn evenbeeld, zijn niet bepaald aangename mensen, eigenlijk zijn zij beiden geestelijk gestoord. Magnifiek taalgebruik, uitstekende karakterbeschrijvingen, surrealistisch en filmisch. De factor tijd speelt een grote rol in dit verhaal, als een rode draad. Sommige Engelse recensenten vergeleken dit boek met de film 'The machinist' met eenzelfde plot. Normale druk.

À propos de Ryan David Jahn

CC BY-SA 3.0 - Image by Qwertx

Ryan David Jahn, né en 1979 en Arizona, est un écrivain et scénariste américain.

Biographie

Œuvres

Romans

  • De bons voisins, Actes Sud, coll. « Actes noirs », 2011 ((en) Acts of Violence, 2009), trad. Simon Baril, 269 p. (ISBN 978-2-330-00229-9)
  • (en) Low Life, 2010
  • En lire plus sur Wikipedia