Livre
Néerlandais

Onzichtbare inkt

Patrick Modiano (auteur), Maarten Elzinga (traducteur)
De hoofdpersoon kan een eertijds als aspirant-speurder begonnen onderzoek naar de verdwenen Noëlle Lefebvre maar niet loslaten.
Titre
Onzichtbare inkt
Auteur
Patrick Modiano
Traducteur
Maarten Elzinga
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
Encre sympathique
Éditeur
Amsterdam: Em. Querido's Uitgeverij, 2020
142 p.
ISBN
9789021420844 (hardback)

Commentaires

Naamloze schimmen in een vervlogen Parijs

Spoorzoeken in Parijs: niemand weet de bekoring ervan beter te vatten dan Nobelprijswinnaar Patrick Modiano (74). In Onzichtbare inkt, een zoveelste zoektocht naar een mysterieuze vrouw, trapt hij opnieuw op de staart van de tijd.

Negenentwintig romans schreef Nobelprijswinnaar Patrick Modiano sinds zijn ophefmakende debuut in 1969, La place de l'Etoile. En telkens weer charmeert hij zijn lezers met zijn refrein van subtiele weemoedigheid én zijn herinneringsoefeningen van mistig allooi, meestal tegen het decor van een 'met fantomen bezaaid' Parijs.

In de boeken van Modiano worstelen de hoofdpersonages met een getroebleerd verleden. Ze raken opgezadeld met obscure geheimen die hen dreigen te verlammen. Met topografische precisie leidt de Franse stadsflaneur ons door een universum vol naamloze schimmen.

Dat is niet anders in zijn nieuwe, compacte roman Onzichtbare inkt. 'Voor Patrick zijn plaatsen, mensen en namen een oneindige reeks mysteries die onverwijld dienen te worden opgehelderd', schrijft zijn echtgenote Dominique Zehrfuss in de tekst P.M. (2012). Pijnlijk accuraat typeert ze haar man als 'een metafysische detective'.

Modiano is inderdaad een gepatenteerde achteromkijker. …Lire la suite

De kunst van het vergeten

Roman. Het mag ons niet verwonderen: Patrick Modiano heeft nog maar eens hetzelfde boek geschreven. In Onzichtbare inkt gaat de Nobelprijswinnaar eens te meer op zoek naar de verloren tijd. 

Patrick Modiano (75) speurt onvermoeibaar het recente verleden af. De Franse Nobelprijswinnaar zorgt ervoor dat niets verdwijnt in de plooien van de tijd en dat niemand wegzinkt in het drijfzand van de vergetelheid. Dames in nood zijn ontegenzeglijk zijn specialiteit. Op gezette tijden raakt er in zijn boeken eentje zoek en dan stelt zijn verteller alles in het werk om de vermiste persoon in kwestie terug te vinden. De auteur kreeg niet voor niets de Nobelprijs voor zijn 'kunst van het herinneren'. In Onzichtbare inkt gaat hij eens te meer op zoek naar de verloren tijd, maar dat valt bepaald niet mee, want het geheugen speelt zijn personage parten. In zijn negenentwintigste roman lijkt Modiano zich vooral te bekwamen in de kunst van het vergeten.

De verteller heet Jean - niet toevallig de officiële voornaam van de schrijver, die voor de burgerlijke stand Jean Patrick Modiano heet. Een steekkaart roept herinneringen op aan de jaren zestig, toen hij als twintigjarige blaa…Lire la suite

In deze roman exploiteert Patrick Modiano (1945) opnieuw het gegeven dat ons geheugen voor een groot deel bestaat uit blinde vlekken. Zijn romans zijn evenzovele even dwangmatige als professionele pogingen de ontbrekende schakels in zijn leven in kaart te brengen. Hij vergelijkt zijn streven met het in feestartikelen bekende ‘onzichtbare inkt’, een inkt die kleurloos blijft bij het schrijven maar met behulp van bepaalde substanties alsnog leesbaar wordt. In dit geval geldt dit voor een eertijds als aspirant-speurder begonnen onderzoek naar de verdwenen Noëlle Lefebvre, dat hem niet meer los laat, maar hem ondanks toevallig verkregen indicaties weinig verder helpt. Vertrouwd zijn het decor in Parijs en de Haute-Savoie, de eenvoudige, evocatieve stijl en een aandoenlijke hulpeloosheid bij het in kaart brengen van zijn verleden.

Wie is ze, waar is ze?

'Onzichtbare inkt' van Nobelprijswinnaar Patrick Modiano gaat over fantasie en fascinatie van een beginnende schrijver.

Plotselinge verdwijningen zijn niet ongewoon in de romans van Patrick Modiano. Ook in het echte leven komen ze voor. Mensen kunnen van de ene op de andere dag uit het leven van andere mensen verdwijnen. Met het verdwijnen van die mensen verdwijnen ook langzaam de herinneringen aan hen. De sporen die ze achterlaten in het geheugen van anderen, vervagen. Maar soms kunnen herinneringen die verdwenen leken, weer terugkomen, als de 'onzichtbare inkt' uit de titel van deze roman: "inkt die kleurloos is als men hem gebruikt, maar die zichtbaar wordt als men het beschreven papier met een bepaalde vloeistof bestrijkt."

De nieuwe roman van Modiano start in Parijs, in 1965. Een jongeman, Jean, werkt een blauwe maandag voor een derderangs privé-detective. Hij doet onderzoek naar een jonge vrouw die is verdwenen en heeft daarbij maar een paar armzalige aanknopingspunten. Een naam, Noëlle Lefebvre, die niet per se haar echte naam hoeft te zijn, een onderbelichte foto van haar …Lire la suite

À propos de Patrick Modiano

Jean Patrick Modiano, dit Patrick Modiano, né le 30 juillet 1945 à Boulogne-Billancourt, est un écrivain français.

Il est l'auteur d’une trentaine de romans primés par de nombreux prix prestigieux parmi lesquels le Grand prix du roman de l'Académie française et le prix Goncourt. Axée sur l'intériorité, la répétition et la nuance, son œuvre romanesque se rapproche d'une forme d'autofiction par sa quête de la jeunesse perdue. Elle se centre essentiellement sur le Paris de l'Occupation et s'attache à dépeindre la vie d'individus ordinaires confrontés au tragique de l'histoire et agissant de manière aléatoire ou opaque.

Le 9 octobre 2014, son œuvre est couronnée par le prix Nobel de littérature pour « l'art de la mémoire avec lequel il a évoqué les destinées humaines les plus insaisis…En lire plus sur Wikipedia