Livre
Français

Accident nocturne : roman

Patrick Modiano (auteur)

Accident nocturne : roman

Dans la série:
Nrf
Op zoek naar de jonge vrouw die hem 's nachts heeft aangereden dwaalt een jongeman door het Parijs van de jaren zestig, terwijl flarden herinneringen ronddwalen in zijn gedesorie͏̈nteerde geest.
Extra subject
geheugen, autobiografieën
Titre
Accident nocturne : roman
Auteur
Patrick Modiano
Langue
Français
Éditeur
Sans lieu de publication: Gallimard, 2003
147 p.
ISBN
2-07-073455-2

Commentaires

Een nachtelijk verkeersongeluk is het startpunt voor een langdurige dooltocht door het Parijs van de jaren '60, een sfeerrijke achtergrond die regelmatig terugkeert in het werk van Modiano (1945). Een anonieme jongeman gaat, na behandeld te zijn voor zijn verwonding, op zoek naar de vrouw die de groene Fiat bestuurde, waarbij flarden herinneringen uit nabij en ver verleden, onderling associatief verbonden, in zijn gedesoriënteerde geest rondwaren. Het is een afrekening ook met dat verleden, met zijn vader, met zijn moeder, zonder dat hij daarmee vooralsnog zijn plaats in het heden weet te vinden. Dat lijkt pas te gebeuren als hij inderdaad de jonge vrouw en leeftijdgenote terugvindt en met haar in de lift (frappant: hetzelfde beeld gebruikt Christian Oster in zijn charmante roman 'Dans le train'*) wellicht naar de zevende hemel stijgt. De twintigste roman van Modiano resumeert als het ware de intenties van de auteur en suggereert aldus de afronding van een traject. Duidelijke druk.

À propos de Patrick Modiano

Jean Patrick Modiano, dit Patrick Modiano, né le 30 juillet 1945 à Boulogne-Billancourt, est un écrivain français.

Il est l'auteur d’une trentaine de romans primés par de nombreux prix prestigieux parmi lesquels le Grand prix du roman de l'Académie française et le prix Goncourt. Axée sur l'intériorité, la répétition et la nuance, son œuvre romanesque se rapproche d'une forme d'autofiction par sa quête de la jeunesse perdue. Elle se centre essentiellement sur le Paris de l'Occupation et s'attache à dépeindre la vie d'individus ordinaires confrontés au tragique de l'histoire et agissant de manière aléatoire ou opaque.

Le 9 octobre 2014, son œuvre est couronnée par le prix Nobel de littérature pour « l'art de la mémoire avec lequel il a évoqué les destinées humaines les plus insaisis…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions