Livre
Anglais

The history of love

Nicole Krauss (auteur)
Op geheimzinnige wijze duikt er een boek op dat een oude joods-Poolse immigrant, die zijn zoon zoekt in Amerika, verbindt met een meisje dat wil weten wie haar naamgenote in het boek is.
Sujet
Familie, Liefde
Titre
The history of love
Auteur
Nicole Krauss
Langue
Anglais
Éditeur
London: Viking, 2005
252 p. : ill.
ISBN
0-670-91554-8 0-670-91555-6

Plusieurs langues:

Commentaires

Het beeld van het naoorlogse Amerikaanse proza werd voor een belangrijk deel bepaald door de inbreng van joods-Amerikaanse schrijvers. Het is opvallend hoe een relatief kleine etnische groep zijn stempel drukte op het intellectuele debat en de literatuur van de Verenigde Staten. Saul Bellow, Philip Roth, Isaac Bashevis Singer, Bernard Malamud, E.L. Doctorow en J.D. Salinger zijn een aantal van de namen waaraan de Amerikaanse literatuur van na 1945 zijn internationale doorbraak te danken heeft. Het recente overlijden van Saul Bellow luidt het definitieve einde in van deze invloedrijke generatie joods-Amerikaanse schrijvers. Intussen staat al een nieuwe lichting klaar in de coulissen. Of zij de verwezenlijkingen van hun voorgangers kunnen evenaren, is nog maar de vraag. Feit is dat met namen als Ethan Englander, Myla Goldberg en Jonathan Safran Foer de kwaliteit van deze nieuwe generatie in elk geval niet mag worden onderschat.

Joods-Amerikaans?

Wat moeten we verstaan onde…Lire la suite
Tijdens de Tweede Wereldoorlog emigreert de Poolse jood Leo Gursky naar Amerika: hij gaat zijn jeugdliefde Alma, voor wie hij een boek geschreven heeft, achterna. Alma, inmiddels bevallen van Leo’s zoon, is met een ander getrouwd. In de tweede verhaallijn probeert de 14-jarige Alma - vernoemd naar de hoofdpersoon uit Leo’s boek - meer te weten te komen over deze vrouw. Op verrassende en originele wijze weet de auteur deze twee verhaallijnen met elkaar te verbinden. Elke hoofdpersoon heeft zijn eigen stem en schept zijn specifieke sfeer waardoor de karakters overtuigend overkomen. Alma vertelt haar verhaal in korte dagboekachtige fragmenten en bij Leo worden het verhalen in verhalen, zo kenmerkend voor de joodse verteltraditie. Het proza is bloemrijk, geestig en de stijl pakkend. De auteur is geïnspireerd geraakt door de levens van haar vier Poolse grootouders. Een ontroerend verhaal van Poolse immigranten in Amerika.

À propos de Nicole Krauss

Nicole Krauss est une romancière américaine née le 18 août 1974 à New York.

Biographie

Son père juif américain (d'origine hongroise et biélorusse), ingénieur et chirurgien orthopédiste, et sa mère juive britannique (d'origine allemande et ukrainienne), se rencontrent en Israël avant d'émigrer à New York.

Nicole Krauss grandit à Long Island. Elle est diplômée à Stanford, à Oxford (Somerville College) et enfin à l'Institut Courtauld de Londres où elle étudie la poésie.

Elle est finaliste du prix du poète le plus jeune de Yale. Sa poésie apparaît dans les revues telles que Les Socs, et le Doubletake à Paris. Après avoir soutenu une thèse sur le sculpteur Joseph Cornell, elle arrête d'écrire de la poésie.

Elle publie en 2002 son premier roman, Man Walks into a Room, puis en 2005, The History of Love, pub…En lire plus sur Wikipedia