Livre
Néerlandais

De draak wil niet vechten

Kenneth Grahame (auteur)

De draak wil niet vechten

Dans la série:
Public cible:
6-8 ans et plus
Een Jongen en een Draak sluiten vriendschap, maar de dorpsbewoners zijn bang voor het grote beest en roepen Sint Joris, de drakendoder, te hulp. Prentenboek met gedetailleerde tekeningen in kleur. Vanaf ca. 5 jaar.
Sujet
Draken
Niveau de lecture
AVI E3, AVI 3
Titre
De draak wil niet vechten
Auteur
Kenneth Grahame
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
The reluctant dragon
Édition
1
Éditeur
Mechelen: Bakermat, 2012
48 p. : ill.
ISBN
9789054619932 (hardback)

Commentaires

Kenneth Grahame is vooral bekend door de klassieker The Wind in the Willows (1908). The Reluctant Dragon verscheen vroeger, in 1898. In die tijd waren drakenverhalen erg populair, getuige daarvan bv. The Book of Dragons (1900) van Edith Nesbit.

Het verhaal begint als een sprookje met 'Heel lang geleden'. Toen woonde er in Zuid-Engeland een herder met zijn vrouw en zoontje. Al op de eerste bladzijde wordt duidelijk dat die zoon geen gewone jongen is. Zijn naam wordt niet genoemd, hij wordt aangeduid met 'de Jongen', met hoofdletter. En hij leest boeken, een bezigheid die expliciet wordt goedgekeurd. Zijn ouders 'wisten dat boekenwijsheid in geval van nood goed van pas kwam.' En even later blijkt dat het geval te zijn. Zijn vader ontdekt een draak in een grot en de jongen weet door zijn boeken alles van draken. Net als de Jongen wordt ook de Draak met hoofdletter geschreven, allebei zijn ze typen uit de sprookjeswereld. De Draak is overigens geen gewone draak…Lire la suite
Op de heuvel woont een draak. De zoon van een herder gaat vaak bij hem op bezoek. Als de mensen in het dorp over de draak horen, willen ze dat een ridder hem doodt. Maar de draak doet niemand kwaad en wil niet vechten. Deeltje uit de rijk geïllustreerde serie 'Lezen is leuk!'*, bestaande uit zestien boekjes, verdeeld over de niveaus AVI-Start tot AVI-E5. Het heeft grote en kleine aantrekkelijke kleurenillustraties. De tekst is gedrukt in duidelijke schreefloze letters op de rustige gedeeltes van de pagina’s. In de afbeeldingen wordt tevens gebruikgemaakt van witte tekstballonnetjes. De tekst, met herhalingselementen, bestaat uit een-, twee- en enkele drielettergrepige woorden, AVI-E4. Langere zinnen lopen door op een volgende regel. Met hoofdlettergebruik en interpunctie. Aantrekkelijk eerste leesboekje met leeslint. Vanaf ca. 7,5 jaar.

À propos de Kenneth Grahame

Kenneth Grahame, né le 8 mars 1859 à Édimbourg (Écosse) et mort le 6 juillet 1932 à Pangbourne, dans le comté de Berkshire (Angleterre), est un romancier britannique.

Il est principalement connu pour son roman Le Vent dans les saules (The Wind in the Willows, 1908), un classique de la littérature britannique pour enfants, écrit à l'origine pour son fils qui partageait l'entêtement d'un des personnages du roman : Crapaud, Baron Tétard (Toad of Toad Hall). L'illustrateur le plus célèbre du roman est Ernest Howard Shepard.

Biographie

Devenu orphelin, Grahame part vivre avec sa grand-mère. Il fait ses études au St Edward's School (en) d'Oxford…En lire plus sur Wikipedia