Livre
Néerlandais

Wacht tot het voorjaar, Bandini : roman

John Fante (auteur), Mea Flothuis (traducteur)

Wacht tot het voorjaar, Bandini : roman

Dans la série:
Titre
Wacht tot het voorjaar, Bandini : roman
Auteur
John Fante 1909-1983
Traducteur
Mea Flothuis
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Wait until spring, Bandini
Éditeur
Amsterdam: Meulenhoff, 2015
222 p.
ISBN
9789029090537 (hardback)

Commentaires

Spaghettivreters in de sneeuw

Met de romans Wacht tot het voorjaar, Bandini enVraag het aan het stof nam de ooit veronachtzaamde John Fante toch zijn rechtmatige plek in de wereldliteratuur in.

Openbare bibliotheken kunnen mirakels bewerkstelligen, vraag maar aan Charles Bukowski. De held van de Amerikaanse underground liep als stuurloze jongeling de bibliotheek van Los Angeles binnen en kwam als schrijver weer buiten. De reden? Een roman van John Fante. Tussen alle bloedeloze pap in de rekken stond namelijk een exemplaar van Ask the dust. Eén blik op de bladzijden en Bukowski wist dat hij iets échts in handen hield. 'Elke zin werd voortgestuwd door zijn eigen energie, en dan kwam de volgende er al aan. De inhoud van die zinnen boetseerde de bladzijde, alsof het er ingekerfd werd. Hier was, eindelijk, een man die niet bang was van emotie.'

De toen nauwelijks bekende schrijver Fante leende zijn rauwe stijl aan Bukowski en sinds die dag in de bibliotheek bleef Bukowski het vertellen aan iedereen die wilde luisteren: Fante was zijn inspiratie, Fante was God.

Nu is Ask the dust ( Vraag het aan het stof) inderdaad een mokerslag van een roman, en het decor van het m…Lire la suite

De hoofdpersoon in dit boek is de veertienjarige Italiaanse immigrantenzoon Arturo Bandini die een stom en hopeloos leven leidt in een duf stadje in Colorado, maar in feite gaat het over zijn schlemielige vader, metselaar Svevo Bandini, vervuld van grootse plannen, waar de armoede evenwel niet mee te lenigen valt. Het beschrijft de dagen dat Svevo van huis is weggelopen en een kortstondige relatie heeft met een welgestelde weduwe. Svevo keert gedesillusioneerd naar huis terug. De Italiaans-Amerikaanse auteur John Fante (1909-1983), een tijdgenoot van Faulkner en Scott Fitzgerald, kreeg pas na zijn dood de nodige erkenning. Een met humor, oog voor tragiek, en emotionele betrokkenheid geschreven roman over een groepje ontheemden dat op vreemde bodem door het leven stuntelt. Het eerste deel van de Bandini-cyclus. Wordt vervolgd door ‘Vraag het aan het stof’. Verfilmd.

À propos de John Fante

John Fante, né le 8 avril 1909 à Denver (Colorado) et mort le 8 mai 1983 à Los Angeles (Californie), est un romancier, nouvelliste et scénariste américain.

Biographie

Fils d'immigrants italiens (son père était né à Torricella Peligna et sa mère, italo-américaine, était la fille d'un immigré de l'Italie méridionale), John Fante naît au Colorado (États-Unis) en 1909, au sein d'une famille croyante et conservatrice. Son enfance de gamin des rues turbulent se fera au sein d'une école jésuite, où Fante découvrira le besoin de liberté, la sexualité et l'écriture.

Il commence à écrire très tôt et, si on en croit ses romans autobiographiques, se montre un enfant particulièrement sensible, enflammé, charismatique et avide de la beauté du monde. À trois reprises ent…En lire plus sur Wikipedia