Bande dessinée
Néerlandais

Kuifje en de Alfa-kunst

Hergé (auteur)

Kuifje en de Alfa-kunst

Dans la série:
Public cible:
9-11 ans et plus, 12-14 ans et plus
Facsimile uitgave van de schetspagina's van het door de dood van de auteur onvoltooide laatste avontuur van Kuifje, voorzien van een Nederlandse vertaling.
Titre
Kuifje en de Alfa-kunst
Auteur
Hergé
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
Tintin et l'Alph-art
Éditeur
Sans lieu de publication: Casterman, 2004
62 p. : ill.
ISBN
90-303-2825-8 (paperback) 9789030328254 (paperback) 90-303-2826-6 (hardback) 9789030328261 (hardback)

Commentaires

De Alfa-kunst is het onvoltooide 24e album van Kuifje. En het zal ook nooit voltooid worden. Zonder Hergé, geen Kuifje.
In 1986 verscheen een luxe album waarin de belangrijkste schetsen van dit werk-in-wording in facsimile waren gereproduceerd. Als een geschenk voor de 75e verjaardag van Kuifje verschijnt De Alfa-kunst in een volledig vernieuwde uitvoering en krijgt het een plaats bij de vorige delen. Formaat en paginering zijn overgenomen van de vorige albums. De portrettengalerij die de schutbladen verlucht heeft een kunstwerk bij gekregen: een kubistische tekening van kapitein Haddock.
Deze uitgave is eerder een naslagwerk dan een stripalbum. Het toont de strip in embryonale fase. Hergé heeft 42 bladzijden op papier gezet. Naar het einde toe verhoogt het schetsmatige tot een paar losse krabbels.
Casterman heeft er goed aangedaan dit onafgewerkt album te publiceren. Geen verzameling is compleet zonder Kuifje en de Alfa-kunst. [Werner Verrelst]
Een nauwgezette facsimile-uitgave van de 44 schetspagina's van het door de dood van de auteur onvoltooide, laatste avontuur van Kuifje. Op een intrigerende wijze tonen deze schetsen de wijze waarop Hergé te werk ging bij de opzet van dit ambitieuze Kuifje-album. De moeilijk leesbare en beknopte Franse tekst (Hergé was Franstalig) is, met de nodige uitleg van wat in de schetsen verduidelijking behoeft, in vertaling overzichtelijk naast de tekeningen afgedrukt. Dit album valt voor jonge lezers buiten de vertrouwde albumreeks, maar mag er eigenlijk als document en als teken- en scenariocursus niet aan ontbreken.

À propos de Hergé

Georges Remi, dit Hergé, né le 22 mai 1907 en Belgique à Etterbeek et mort le 3 mars 1983 à Woluwe-Saint-Lambert, est un auteur de bande dessinée belge, principalement connu pour Les Aventures de Tintin, l'une des bandes dessinées européennes les plus populaires du XXe siècle.

D'abord dessinateur amateur d'une revue scoute, il signe à partir de 1924 ses planches du pseudonyme « Hergé » formé à partir des initiales « R » de son nom et « G » de son prénom. Quelques mois plus tard, il entre au quotidien Le Vingtième Siècle, dont il devient rapidement l'homme providentiel grâce aux Aventures de Tintin. Celles-ci débutent le 10 janvier 1929 dans un supplément du journal d…En lire plus sur Wikipedia