Livre
Néerlandais
Ten tijde van de revolutie van 1848 in Parijs raakt een jongeman verliefd op een oudere vrouw.
Sujet
Liefde
Titre
De leerschool der liefde
Auteur
Gustave Flaubert
Traducteur
Hans Van Pinxteren
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
L'éducation sentimentale
Éditeur
Amsterdam: L.J. Veen Klassiek, 2016
478 p.
ISBN
9789020415254 (paperback)

Commentaires

Zoals gebruikelijk heeft de Franse schrijver (1821-1880) aan dit boek lang, ongeveer vijf jaar, gewerkt. De stijl, het ritme van de zinnen, de structuur van het werk vormden obsessies voor Flaubert. De vertaler is erin geslaagd de stijl te evenaren. De hoofdpersoon is de jonge Frédéric Moreau die verliefd wordt op mevrouw Arnoux die voor hem een soort madonna, een muze wordt. Hij is een romanticus die in Parijs carrière wil maken, maar die op allerlei terreinen mislukt. Zijn verliefdheid en zijn leven worden door dromen bepaald. Zijn falen op het gebied van de liefde wordt symbool voor het geestelijk bankroet van zijn generatie, want de roman is ook een kroniek van de revolutie van 1848. Frédéric ontmoet allerlei revolutionaire helden die óf eigenbelang nastreven, óf op wraak uit zijn, óf als idealist mislukken. De revolutie mislukt en de wegen van proletariaat en bourgeoisie lopen voorgoed uiteen.

À propos de Gustave Flaubert

Gustave Flaubert est un écrivain français né à Rouen le 12 décembre 1821 et mort à Croisset, lieu-dit de la commune de Canteleu, le 8 mai 1880. Considéré, avec Victor Hugo, Stendhal, Balzac et Zola, comme l'un des plus grands romanciers français du XIXe siècle, Flaubert se distingue par sa conception du métier d’écrivain et la modernité de sa poétique romanesque.

Prosateur de premier plan de la seconde moitié du XIXe siècle, Gustave Flaubert a marqué la littérature universelle par la profondeur de ses analyses psychologiques, son souci de réalisme, son regard lucide sur les comportements des individus et de la soci…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions

Publications sur cette œuvre dans la bibliothèque