Livre
Néerlandais

Mijn kindertijd en andere verhalen

Giuseppe Tomasi di Lampedusa (auteur), Charlotte Schrameijer (dessinateur), Yond Boeke (traducteur)
Vier verhalen van de Italiaanse schrijver (1896-1957), die o.a. over zijn jeugd in aristocratische kringen op het Siciliaanse platteland gaan.
Titre
Mijn kindertijd en andere verhalen
Auteur
Giuseppe Tomasi di Lampedusa
Dessinateur
Charlotte Schrameijer
Traducteur
Yond Boeke Patty Krone
Langue
Néerlandais
Langue originale
Italien
Titre original
I racconti
Éditeur
Amsterdam: Athenaeum-Polak & Van Gennep, 2020 | Autres éditions
155 p. : ill.
ISBN
9789025312732 (paperback)

Commentaires

Palermitaanse palazzo's

Eindelijk in het Nederlands: Lampedusa's Mijn kindertijd en andere verhalen. Een nostalgische evocatie van de paleizen waar hij zijn eerste levensjaren doorbracht.

Giuseppe Tomasi di Lampedusa (1896-1957) is de auteur van één boek. De schrijverscarrière van deze Siciliaanse aristocraat was van bijzonder korte duur. De tijgerkat, zijn enige roman, kwam tot stand in zijn laatste twee levensjaren, verscheen postuum, won de prestigieuze Premio Strega en geldt sindsdien als een van de hoogtepunten van de twintigste-eeuwse Italiaanse literatuur. Behalve dit onbetwiste meesterwerk wist de schrijvende prins hooguit een viertal literaire teksten uit zijn pen te wringen, die nu voor het eerst in het Nederlands zijn vertaald. De titel luidt Mijn kindertijd en andere verhalen, maar die vlag dekt de lading niet, want behalve twee verhalen bevat de bundel een aanzet tot zijn memoires en het eerste hoofdstuk van wat zijn tweede roman had moeten worden.

Landhuis

Mijn kindertijd is een nostalgische evocatie van de paleizen waar de schrijver zijn eerste levensjaren doorbracht. De familie Tomasi had een indrukwekkende collecti…Lire la suite

De schrijver van De tijgerkat herinnert zich zijn jeugd

Na beschrijvingen van zijn familiehuis in Palermo en het buitenverblijf op het Siciliaanse platteland is Giuseppe Tomasi di Lampedusa (1896-1957) net goed op dreef over het prinselijk huis in Torretta ('Aan de terraskant had de lucht fris en de stilte volmaakt kunnen zijn, ware het niet dat er zo'n tien meter lager een reusachtige badkuip stond waarin de vrouwen van Torretta, kamerpot op de schouder, de godganse dag het surplus van hun beerput kwamen lozen'), als hij de herinneringen aan zijn jeugd abrupt onderbreekt. Op dat punt, lezen we in de inleiding van Mijn kindertijd en andere verhalen, heeft hij zich gestort op de roman die hem beroemd zou maken: De tijgerkat. Zijn memoires heeft hij nooit meer bekeken. In 2015 verschenen de Nederlandse vertalingen al in één band, en zo zijn de notities misschien het best te lezen: als extraatje bij zijn grote roman. Dat geldt niet voor de andere verhalen. Vooral 'De sirene', over de vriendschap tussen een journalist en een o…Lire la suite

Giuseppe Tomasi di Lampedusa (1896-1957) verwierf wereldfaam met zijn, pas na zijn dood gepubliceerde, roman 'Il Gattopardo' ('De tijgerkat'). In dat verhaal staan de adellijke kringen op Sicilië centraal, het milieu waartoe Lampedusa, misschien wel tegen wil en dank, ook zelf behoorde. Het liefst schijnt hij zich te hebben teruggetrokken om te lezen, te denken en te schrijven. 'Mijn kindertijd' is tevens het titelverhaal van deze bundel, dat meer dan de helft van het boek beslaat. Het is een verzameling schetsen waarin de auteur herinneringen ophaalt aan de huizen waar hij als kind verbleef. Naast 'Mijn kindertijd' zijn er nog drie andere verhalen opgenomen: 'De vreugde en de wet', dat gaat over een kantoorbediende; 'De sirene', dat gaat over een ontmoeting van een jonge Siciliaanse journalist in Turijn met een oude en beroemde classicus; en 'De blinde katjes', dat qua milieu het dichtst in de buurt komt van 'De tijgerkat'. Alle verhalen worden gekenmerkt door een groot gevoel van me…Lire la suite

À propos de Giuseppe Tomasi di Lampedusa

Giuseppe Tomasi, prince de Lampedusa, duc de Palma, baron de Montechiaro et de la Torretta, grand d'Espagne de première classe, né le 23 décembre 1896 à Palerme, en Sicile, et mort le 23 juillet 1957 à Rome, est un gentilhomme sicilien et un écrivain italien, auteur du roman Le Guépard.

S'il se passionna très tôt pour la littérature, il ne vint que tardivement à l'écriture. D'un caractère taciturne et solitaire, il passa une grande partie de sa vie à lire. Se souvenant de sa propre enfance, il écrivit :

« J'étais un garçon à qui plaisait la solitude, à qui ce qui plaisait le plus était d'être avec les choses que d'être avec les personnes. »

Biographie

En lire plus sur Wikipedia

Suggestions