Livre
Néerlandais
Materiaal uit NRC-Handelsblad, het dagboek van Komrij en zijn notities uit zijn Alvites-periode bijeengebracht.
Titre
Brieven uit Alvites / Gerrit Komrij ; bezorgd en van nawoord voorzien door Mark Schaevers
Auteur
Gerrit Komrij
Compilateur
Mark Schaevers
Langue
Néerlandais
Édition
1
Éditeur
Amsterdam: De Bezige Bij, 2015
125 p.
ISBN
9789023493891 (hardback)

Commentaires

Andermaal verstoten uit het paradijs

In Brieven uit Alvites lezen we hoe de eerste Portugese idylle van Gerrit Komrij door dorpsgekonkel uit elkaar spat. Een 'noodlotsdrama' tussen de 'bucolische heuvels'.

Uitgeverij De Bezige Bij houdt het vuur deskundig brandend onder het fabeldier dat Gerrit Komrij (1944-2012) heet. Sinds zijn overlijden verscheen er een stroompje kleinere uitgaven, die een bepaald aspect van de dichter, polemist, essayist en bloemlezer herbelichten. Moeten we blij zijn met deze eerbiedige vorm van recyclage? Ja. Omdat de lucide en immer scherp geslepen pen van 'deze misantroop die van mensen houdt' nog elke dag gemist wordt. En omdat bij het herlezen blijkt op welke eenzame hoogte Komrij als stilist stond.

Nu liggen de Brieven uit Alvites voor ons. De door Mark Schaevers gecompileerde uitgave brengt de geschiedenis van Komrijs verhuizing naar Portugal in 1984, wanneer hij op zijn 40ste de Amsterdamse grachtengordel en zijn opiniedwang moe is en weer 'een zwerfhond' wordt.

Dat zwerven is relatief. Samen met zijn partner Charles Hofman strijkt Komrij neer in het pompeuze barokpaleis Palácio dos Botelhos in Alvites. De eerste jaren in de bergen van Trá…Lire la suite

'Van kindsbeen af zijn huizen voor mij karakters geweest', schrijft Komrij in de epiloog. Hij bewoonde na 1984 met zijn partner in Alvites een droomhuis, dat hem lange tijd als een doolhof voorkwam en waar hij tot zijn dood wilde blijven. Aanvankelijk stond Komrij op goede voet met de dorpsbewoners, de plaatselijke geestelijke en de eigenaar van het huis. Tijdens de aankoop van het huis ging het mis. Ook de geestelijke – aanvankelijk een huisvriend die zelfs hun huwelijk wilde inzegenen – en de dorpsbewoners keerden zich tegen hen. Komrij valt van een paradijselijk leven in een hel: het leven wordt hem onmogelijk gemaakt. Zij besluiten te verhuizen, al weet Komrij dat hij nog 'lang zal lijden onder het Alvites-syndroom'. Samensteller Mark Schaevers heeft het materiaal uit NRC-Handelsblad ('Een en ander'), het dagboek van Komrij en diens notities uit de Alvites-periode bijeengebracht. Schaevers’ nawoord plaatst de perikelen van Komrij met Alvites in het perspectief van de liefde van Ko…Lire la suite

À propos de Gerrit Komrij

CC BY 3.0 - Image by Anna Ietswaart

Gerrit Jan Komrij, né le 30 mars 1944 à Winterswijk et mort le 5 juillet 2012 à Amsterdam, est un peintre, poète, écrivain, traducteur, critique, polémiste et dramaturge néerlandais. Il fut « Dichter des Vaderlands (nl) » de 2000 à 2004.

Gerrit Komrij était connu pour sa virtuosité d'écriture et son style coloré. Il était également un polémiste redouté.

Biographie

Patrimoine

Sa riche bibliothèque a été dispersée en 2012 lors d'une vente aux enchères par Bubb Kuyper Veilingen (nl).

En lire plus sur Wikipedia

Suggestions