Livre
Néerlandais

Waarom ik schrijf : verhalende essays

George Orwell (auteur), Olaf Brenninkmeijer (traducteur), Arie Storm (traducteur)
George Orwell was in de eerste plaats een essayist. Van 1928 tot aan zijn vroegtijdige dood in 1950 produceerde hij een buitengewone reeks beschouwingen waarin hij zijn licht liet schijnen op de beladen tijd waarin hij leefde en schreef.
Deze verzameling bevat klassiekers zoals ‘Waarom ik schrijf’ en ‘Een olifant omleggen’ alsook minder bekende journalistieke artikelen en passages uit zijn o
Titre
Waarom ik schrijf : verhalende essays
Auteur
George Orwell
Traducteur
Olaf Brenninkmeijer Arie Storm Lore Coutinho Martin Schouten
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
The collected essays, journalism and letters of George Orwell
Titre original
Narrative essays
Éditeur
Amsterdam: De Arbeiderspers, 2020
382 p.
ISBN
9789029542364 (paperback)

Commentaires

De politieke tekst is een kunst

George Orwell kennen we vooral van zijn romans, maar zijn journalistieke werk is minstens even lezenswaardig.

Er zijn weinig klassieke schrijvers naar wie zo dikwijls verwezen wordt als naar George Orwell. Zijn bekende romans, Boerderij der dieren (1945) en vooral 1984 (1948) blijven vele waarnemers inspireren om totalitaire tendensen in onze samenleving te duiden. Denk aan de newspeak van de Trump-administratie of het hoge Big-Brothergehalte van de surveillancemaatschappij.

Veel minder bekend zijn de essays die hij tussen 1931 en 1949 schreef over toen actuele thema's als fascisme, imperialisme en communisme. Deze teksten ontstonden uit zijn persoonlijke ervaringen: als klein jongetje in een strenge Engelse kostschool, als koloniale politieman in Birma, levend onder verschoppelingen in Parijs en Londen en meevechtend met de Spaanse republikeinen tegen de staatsgreep van de uiterst-rechtse Franco.

Een aantal van deze verhalende essays, onlangs samengebracht in de bundel Waarom ik schrijf, geeft een voortreffelijk overzicht van Orwells journalistieke werk: zijn onderzoek naar …Lire la suite

À propos de George Orwell

Suggestions