Livre
Néerlandais

Reinaert de vos : de middeleeuwse satire

Ernst Van Altena (adaptateur)

Reinaert de vos : de middeleeuwse satire

Dans la série:
Vertaling in hedendaags Nederlands van het middelnederlands dierenepos.
Extra subject
Reinaert
Titre
Reinaert de vos : de middeleeuwse satire / hertaald door Ernst van Altena
Adaptateur
Ernst Van Altena
Titre uniforme
Reinaert
Langue
Néerlandais
Édition
1
Éditeur
[Doesburg]: Lalito, 2014
114 p.
ISBN
9789081887540 (hardback)

Commentaires

Deze hertaling door Ernst van Altena van het middeleeuwse dierenepos Van den Vos Reynaerde behoeft eigenlijk nauwelijks een aanbeveling. Zij is in één woord meesterlijk. Had Jan Frans Willems in de 19e eeuw voor een gekuiste vertaling gezorgd, Van Altena volgt de oorspronkelijke tekst op de voet. Het middeleeuwse heffingenvers heeft plaats gemaakt voor een viervoetige trochee en de tekst staat vol met ongemeen knappe rijmvondsten. De geïllustreerde uitgave van 1979 is nu, zij het zonder illustraties, voor een schappelijke prijs binnen ieders bereik. Elke leraar Nederlands die een beetje kan voorlezen, heeft hiermee een tekst in handen die ook de hedendaagse middelbare scholier in bewondering kan brengen voor een der hoogtepunten van onze middeleeuwse letterkunde. Achter in de uitgave staat een verklaring van de eigennamen. Daarover kan men van mening verschillen: ook een meer scabreuze is mogelijk en misschien meer voor de hand liggend, gezien het satirische karakter van de tekst.

À propos de Ernst Van Altena

Ernst van Altena (né le 11 décembre 1933 à Amsterdam – 14 juin 1999 à Landsmeer) est un poète, écrivain et traducteur néerlandais, très connu en son pays pour ses traductions de chansons françaises.

Biographie

Ernst van Altena a grandi en un milieu social-démocrate à Amsterdam, ville qu’il a habitée jusqu'à 1969. Après l’enseignement du premier cycle (terminé en 1950) et des emplois divers (de commis de bureau à assistant-cinéaste), il est devenu auteur de textes publicitaires en 1955. Une vie corrigée prévient que la biographie de ses jeunes années telle que présentée par lui-même en environ 25 interviews de presse, est plutôt fantaisiste. Le terme « pseudologie » s’y applique. Ernst van Altena n’a pas débuté professionnellement comme musici…En lire plus sur Wikipedia