Livre
Néerlandais

Bwana Kitoko en de koning van de Bakuba : een vorstelijke ontmoeting op de evenaar

Erik Raspoet (auteur)

Bwana Kitoko en de koning van de Bakuba : een vorstelijke ontmoeting op de evenaar

Titre
Bwana Kitoko en de koning van de Bakuba : een vorstelijke ontmoeting op de evenaar
Auteur
Erik Raspoet
Langue
Néerlandais
Éditeur
Antwerpen: Meulenhoff/Manteau, 2005
240 p., [16] p. pl. : ill.
ISBN
90-8542-020-2

Commentaires

Wat hebben Boudewijn I en Mbopey Mabiintsh, de 124e nyimi van de Bakuba, besproken tijdens hun ontmoeting in Luluaburg (Kananga) op 23 mei 1955? Aan deze intrigerende kwestie hangt Erik Raspoet zijn boek over de eerste Congoreis van Boudewijn op. De officiële bronnen laten niets los over dat gesprek; de afrikanist Jan Vansina vertelt Raspoet dat Boudewijn vroeg of de nyimi kon bemiddelen in het conflict tussen de Balulua en de Baluba in de Kasai. De journalist blaast het belang van deze staatszaak wat op om origineel te kunnen zijn (die Congoreis is al zo vaak beschreven) en om een vorm van gelijkwaardigheid tussen Belgen en Congolezen in zijn verslag te kunnen opdienen. Meer nog, Raspoet onderstreept hoeveel ouder de Kubadynastie wel is: een eeuwenoude 'constitutionele monarchie', met een mondelinge grondwet, volgens Paul, een zoon van Mbopey Mabiintsh.

Raspoet mengt associatief de reis van Boudewijn en zijn eigen zoektocht door elkaar. Hij overloopt de reis van Boudewijn chro…Lire la suite
In 1955 bezocht de toen pas 21-jarige koning Boudewijn van België Congo. De ontvangst was overweldigend. Niemand bevroedde hoe Congo vijf jaar later in een bloedbad zou veranderen. De auteur reconstrueert die koninklijke reis aan de hand van archieven, interviews met ooggetuigen, krantenartikelen uit die tijd en betrekt daarbij steeds de gebeurtenissen die volgden op de reis. Zo geeft dit boek een schokkend beeld van een stuk koloniale geschiedenis in Congo en in België, met politieke machinaties, corruptie, koloniale attitudes, machtsmisbruik, en het verkwanselen van cultureel erfgoed. Het boek is een aanklacht tegen het kolonialisme, maar evenzeer tegen corrupte Congolese traditionele heersers en politici. Het geheel is geschreven in een luchtige, anekdotische stijl die de ernst van de zaak lijkt te verdoezelen. Voor een ieder die geïnteresseerd is in politiek, koloniale geschiedenis, cultuur en actualiteit van Afrika. Met zwartwitfoto's.