Livre
Néerlandais
In 1990 gaan vijf vrienden kamperen bij een oude steengroeve, waarbij een van hen omkomt en twintig jaar later raakt een hoofdinspecteur gei͏̈ntrigeerd door deze oude zaak die destijds als een ongeval is afgedaan.
Titre
Herfstdaden
Auteur
Anders De la Motte 1971-
Traducteur
Marika Otte
Langue
Néerlandais
Langue originale
Suédois
Titre original
Höstdåd
Éditeur
Amsterdam: De Geus, © 2018
539 p.
ISBN
9789044540536 (paperback)

Commentaires

Vijf vrienden sluiten hun schooltijd af met een nacht kamperen bij een oude steengroeve. De sfeer verandert als er twee onbekenden opduiken, die de onderlinge ergernissen weten op te stoken. De volgende dag vinden ze het lichaam van Simon in het meer. De conclusie luidt: een ongeluk. Maar is dit wel zo? Twintig jaar later komt hoofdinspecteur Anna met haar dochter in het Taborhuis wonen, dat in bezit is van de ouders van Simon. Anna zal hoofdinspecteur Henry vervangen, de vader van een van de jongens die destijds bij het ongeluk was en nu met pensioen gaat. Terwijl Anna geïntrigeerd raakt door het voorval van jaren geleden, blijkt dat ook zij iets geheimhoudt. Ze is het onderzoek naar de verdachte dood van haar ex-man ontvlucht. De auteur (Zweden, 1971) laat deze thriller afspelen in Skåne, de streek waar hij opgegroeid is. Het landschap lijkt net zo veel te verbergen als de mensen die er wonen. Door te wisselen tussen de verschillende tijden bouwt de spanning zich op. De vragen rondo…Lire la suite

Bij het zomerhuis van Abba

Hoe belandde Simon, een muzikale jongen met louter sympathieke vrienden, als lijk in het water?

Het is de laatste dag van de zomer en vijf jongeren - drie jongens, twee meiden - gaan kamperen op hun favoriete stek bij een ondergelopen steengroeve in Skäne (zuid-Zweden). Ze hebben net eindexamen gedaan, hun leven gaat veranderen. Ze drinken, dansen, zwemmen en de talentvolle Simon begeleidt zichzelf op gitaar. Tegen de ochtend drijft zijn lichaam in het water.

Zevenentwintig jaar later rijden een moeder en dochter zwijgend door Skäne. We zijn op de vlucht, denkt de moeder, voormalig teamchef moordzaken uit Stockholm, Anna Vesper. Ze vlucht voor het verdriet over het verlies van haar ex-man en voor de officier van justitie die vermoedt dat zij de morfinepomp zo ver heeft opengezet dat haar ex stierf.

Toen de functie van hoofdinspecteur vrij kwam in een provinciestadje greep ze haar kans. Ze heeft er ongezien al een huis gehuurd.

Eenmaal aangekomen zien ze het schitterende huis, tevens atelier van de beroemde kunstschilder Karl-Jo. Anna begrijpt sn…Lire la suite