Tragedie van de Engelse schrijver (1564-1616) over een Deense prins die de moord op zijn vader wil wreken.
Extra onderwerp
tragedies, NRC, boeken
Titel
Hamlet / William Shakespeare ; vert. en toegelicht door Peter Verstegen ; nawoord van Halina Reijn
Auteur
William Shakespeare
Vertaler
Peter Verstegen
Nawoord
Halina Reijn
Uniforme titel
Hamlet
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The tragedy of Hamlet, prince of Denmark
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Athenaeum-Polak en Van Gennep, 2013 | Andere uitgaves
210 p.
ISBN
9789025370527 (hardback)

Besprekingen

De koning van Denemarken blijkt te zijn vermoord door zijn broer Claudius, die vervolgens ook nog eens met de weduwe trouwt. Wanneer de zoon van de dode koning dat ontdekt zweert hij wraak te zullen nemen, maar iets in de omstandigheden (of in hemzelf?) weerhoudt hem keer op keer. Shakespeare's "Hamlet" (omstreeks 1600 geschreven) is vermoedelijk 's werelds beroemdste toneelstuk, en heeft talloze Engelse en anderstalige acteurs van naam verleid tot eigen speelstijlen en interpretaties – klassiek, modern, theatraal, psychologisch en/of Freudiaans. Nog altijd spreekt het stuk nieuwe generaties acteurs en toeschouwers aan, en in deze meest recente versie probeert Peter Verstegen een vertaling te geven die de literaire kwaliteiten van de oorspronkelijke tekst recht doet en tegelijkertijd binnen het Nederlandse taalgebied goed speelbaar en 'uitspreekbaar' is, een opdracht waarin hij goed geslaagd lijkt te zijn. Met een uitgebreid (en zeer helder) verklarend notenapparaat en een nawoord van…Lees verder

Over William Shakespeare

William Shakespeare (Stratford-upon-Avon, ± 23 april OS 1564, gedoopt 26 april 1564 – aldaar, 23 april OS 1616) was een Engels toneelschrijver, dichter en acteur.

Shakespeare wordt gezien als de grootste schrijver die Engeland ooit heeft voortgebracht, niet alleen vanwege de kwaliteit van zijn werken, maar ook vanwege zijn enorme invloed op de Engelse taal, waarin nog steeds honderden woorden, uitdrukkingen en citaten aan hem zijn toe te schrijven. Hij schreef 154 sonnetten en een aantal langere gedichten en kan beschouwd worden als de eerste moderne toneelschrijver. Zijn toneeloeuvre bestaat uit 38 werken, verdeeld over drie genres: tragedies, historische stukken en komedies over tijdloze, universele thema's die tot op de dag van vandaag gebruikt worden voor theaterbewerkingen, opera's, musicals en films.

Leven

Geboorte

William Shakespeare (ook gespeld Shakspere, Shaksper, e…Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek