Boek
Nederlands

De ogen van de vijand

Tom Clancy (auteur), Peter Telep (auteur), Jolanda Te Lindert (vertaler)
Een ex-SEAL krijgt opdracht om de relaties van een Mexicaans drugskartel in kaart te brengen en daarna te elimineren.
Titel
De ogen van de vijand
Auteur
Tom Clancy Peter Telep
Vertaler
Jolanda Te Lindert
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Against all enemies
Editie
1
Uitgever
Utrecht: Bruna, 2011
496 p.
ISBN
9789400500778 (paperback)

Besprekingen

11 september was een godsgeschenk voor Tom Clancy. Liefhebbers van politieke thrillers vonden al langer de weg naar zijn boeken, maar nu kan ook de modale burger vaststellen dat de werkelijkheid de fictie overstijgt. De fanatiekeling uit het Midden-Oosten is het bindmiddel van een volk; het cement dat de vaderlandsliefde van de Amerikanen verstevigt. In De ogen van de vijand rekent Clancy af met de vijand en verwerkt zo het trauma van een hele natie.
Ex-Navy SEAL Maxwell Moore is de nieuwste telg in het rijtje militaire onsterfelijken van Clancy. Na een undercoveroperatie in Afghanistan wordt Moore teruggeroepen naar de Verenigde Staten voor een nieuwe opdracht. De oorlog tussen rivaliserende drugskartels in Ciudad Juárez dreigt de Mexicaanse grens over de steken. Maar het echte gevaar komt uit de gekende hoek: moslimextremisten sluiten een deal met een van de kartels en kunnen zo ongemerkt de Verenigde Staten binnendringen. Moore leidt een team infiltranten in een race te…Lees verder
CIA-agent en ex Navy Seal Moore krijgt opdracht een drugskartel in Mexico uit te schakelen nu men ontdekt heeft dat zij banden hebben aangeknoopt met Al Qaida. Terwijl een hevige strijd ontbrandt tussen de Amerikanen en twee concurrerende kartels, bereidt Al Qaida een aanval voor op Amerika waarbij ze gebruik maken van de smokkelroutes van de kartels. Een prettig lezende, vuistdikke roman met de bekende ingrediënten van de bekende auteur (die ook nu gebruik maakt van een co-auteur) als drugs, high tech info, zeer veel geweld, maar ook spanning tot het eind. De verhaallijnen zijn vrij eenvoudig, rechttoe rechtaan en zullen de liefhebber van dit genre zeker boeien, ondanks het feit dat een mensenleven niets voorstelt en de afloop ruim tevoren bekend is. Het taalgebruik is niet al te moeilijk en het verhaal is goed te volgen. Omdat de hoofdpersoon een aardige stoere ijzervreter is, ontstaat in deze pageturner heel snel een band tussen hem en de lezer. Kleine druk, ruime bladspiegel.

Over Tom Clancy

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Gary Wayne Gilbert

Thomas Leo (Tom) Clancy jr. (Baltimore, 12 april 1947 – aldaar, 1 oktober 2013) was een Amerikaans auteur van politieke thrillers, gebaseerd op concepten ontleend aan inlichtingendiensten en de militaire wetenschap; zijn naam is tevens een generieke aanduiding voor soortgelijke boeken die door andere auteurs worden geschreven.

Zijn vroege boeken ontlenen hun thematiek uit de Koude Oorlog. Clancy bereikt in zijn boeken door nauwgezet onderzoek een grote mate van realisme. Hij besteedde aandacht aan (fictieve) ecopolitieke motieven en achtergronden, in het bijzonder ook aan de technologie die bij missies wordt ingezet. Meerdere boeken zijn verfilmd. Ook werkte hij mee aan een aantal computerspellen waarvan de Rainbow Six-serie, de Splinter Cell-serie en de Ghost Recon-serie het bekendst zijn.

Biografie

Clancy droomde als kind al van een militaire loopbaan, maar een oogprobleem (hij droeg een zeer sterke bril) deed die droo…Lees verder op Wikipedia