Boek
Nederlands

Moeders liegen niet (of wel?)

Sofie Van Gelder (auteur)
+1
Moeders liegen niet (of wel?)
×
Moeders liegen niet (of wel?) Moeders liegen niet (of wel?)

Moeders liegen niet (of wel?)

Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
De Belgische Estelle (13) woont met haar manisch-depressieve moeder in een klein flatje. Estelle zorgt voor haar moeder, maar haar schoolresultaten lijden daaronder. Hoe lang kan Estelle haar moeders ziekte nog geheim houden? Vanaf ca. 12 jaar.
Titel
Moeders liegen niet (of wel?)
Auteur
Sofie Van Gelder
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Zoetermeer: Mozaïek junior, 2010
248 p.
ISBN
9789023993650 (hardback)

Besprekingen

Estelle draagt een loodzware verantwoordelijkheid na de scheiding van haar ouders: ze zorgt voor haar manisch-depressieve moeder. Haar vader ziet ze eens in de twee weken, en hoewel ze een goed contact met hem heeft, verbergt ze de toestand van haar moeder voor hem. Voor iedereen, eigenlijk: zijzelf doet de boodschappen, probeert ’s avonds eten op tafel te zetten en haar moeder, die uitgeteld op de bank voor de tv ligt, niet lastig te vallen met onbelangrijke details zoals school, geld of persoonlijke problemen.
Maar het wordt steeds moeilijker: haar schoolresultaten gaan achteruit, haar vriendinnen bekijken haar vreemd, haar vader voelt dat er iets niet klopt. Toch blijft Estelle volhouden, tot het erop lijkt dat haar moeder helemaal door het lint gaat. Pas dan verwittigt ze haar vader en komen de zaken in een stroomversnelling. Haar moeder wordt opgenomen in het ziekenhuis en Estelle aanvaardt, hoewel aanvankelijk met tegenzin, de hulp en steun van een medeleerling van wie de v…Lees verder
Belgische Estelle (13) woont met haar moeder in een klein flatje. Haar ouders zijn gescheiden en moeder is manisch-depressief. Estelle draagt de zware verantwoordelijkheid voor haar moeder en dit zorgt voor slechte schoolresultaten. Ze weet de problemen lang verborgen te houden voor haar vriendinnen en mentor, maar ook voor haar vader. Dit doet ze deels uit schaamte, maar ook uit angst omdat ze bang is dat de depressie erfelijk is. De Vlaamse auteur (1980, docent Frans, godsdienst en geschiedenis) schrijft toegankelijk met veel korte zinnen. Ze is soms iets te uitleggerig. Ondanks het heftige thema is het geen zwaar verhaal dat afschrikt. Het boek, verschenen bij een christelijke uitgeverij, past bij de signatuur van de uitgever. Achter in het boek staat een uitleg over het Belgische schoolsysteem, een nawoord van de auteur en informatie over hulpverlening. Eerder verscheen van deze auteur: 'Het meisje in mijn hoofd'*. Vanaf ca. 12 jaar.