Boek
Nederlands

Ebbenhout : Afrikaanse ontmoetingen

+1
Ebbenhout : Afrikaanse ontmoetingen
×
Ebbenhout : Afrikaanse ontmoetingen Ebbenhout : Afrikaanse ontmoetingen

Ebbenhout : Afrikaanse ontmoetingen

Genre:
Verslag van de ervaringen van de Poolse journalist tijdens zijn reizen in Afrika sinds 1960.
Titel
Ebbenhout : Afrikaanse ontmoetingen
Auteur
Ryszard Kapuscinski
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Pools
Oorspr. titel
Heban
Uitgever
Amsterdam: De Arbeiderspers, 2000
306 p.
ISBN
90-295-2531-2

Besprekingen

De Poolse schrijver-journalist Ryszard Kapuscinki trok in 1945 naar Warschau, waar hij geschiedenis studeerde. In de jaren '50 werd hij als correspondent van het Poolse persagentschap PAP naar Azië en het Midden-Oosten uitgezonden, later naar Latijns-Amerika en Afrika, waar hij de eerste Poolse Afrika-correspondent was. Twee jaar geleden verscheen de Poolse versie van zijn reisverhalen doorheen Afrika. Ebbenhout is daarvan de vertaling.
Ebbenhout begint in het Ghana van eind jaren '50 en loopt tot enkele jaren terug. Veertig jaar geschiedenis van het donkere en broeiende Afrikaanse continent. Het is geen synthetisch en compleet werk, maar een geheel van fantastisch beschreven gebeurtenissen en verhalen over echte mensen en hun levens. In zijn inleiding schrijft hij daarom ook dat het geen boek is over Afrika, maar over zijn ontmoetingen met die mensen. Afrika is voor hem een ware oceaan, een aparte planeet, een rijke en gevarieerde kosmos. Een groot deel gaat over d…Lees verder
De auteur heeft als journalist vanaf 1958 door Afrika gereisd en heeft talloze historische momenten aan den lijve ervaren: staatsgrepen, hongersnoden, politieke bijeenkomsten, onafhankelijkheidsfeesten. Hij heeft vaak onder barre omstandigheden zijn werk gedaan en als goed journalist de ervaringen opgeschreven. Dit boek is een mozaïek van deze talloze ervaringen in een min of meer chronologische volgorde. De eerste hoofdstukken zijn zijn eerste ervaringen met Ghana en doen enigszins stereotiep en gedateerd aan. De beschrijving van de staatsgreep in Nigeria in 1966 is oppervlakkkig en mist reflectie. De hoofdstukken die zijn ervaringen van de laatste jaren beschrijven, zijn van een scherpe observatie en zijn bijzonder indringend geschreven. Het boek leest gemakkelijk, als een roman. Het is een uitstekend boek voor mensen die van plan zijn door Afrika te reizen. Het is eveneens een waardevol boek voor hen die de ontwikkelingen van Afrika in de afgelopen 40 jaar hebben gevolgd.

Over Ryszard Kapuscinski

CC BY 2.5 - Foto van/door Mariusz Kubik, http://www.mariuszkubik.pl

 Ryszard Kapuściński (info / uitleg) (Pinsk, Polen (thans Wit-Rusland), 4 maart 1932 - Warschau, 23 januari 2007) was een Poolse journalist, schrijver en dichter.

Levensloop

Geboren in een onderwijzersgezin in een armoedige streek die destijds tot Oost-Polen behoorde, wist de familie Kapuściński na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog een deportatiekonvooi van het Sovjet-Russische leger richting Siberië te ontvluchten en uit te wijken naar Lviv en vervolgens naar Warschau. Zijn vader sloot zich bij het verzet aan en de jonge Kapuściński kreeg in de hoofdstad met ontberingen zoals honger te maken.

Na de oorlog studeerde hij geschiedenis en Poolse taal- en letterkunde aan de universiteit van Warschau. In 1949 maakte hij zijn debuut met gedichten in het blad Dziś i Jutro. Bij het jeugdblad Sztandar Młodych deed hij zijn eerste schreden op het journalistieke pad; hij reisde ervoor door allerl…Lees verder op Wikipedia