Boek
Nederlands

De laatste leugen

Robert Beijer (auteur)
Autobiografie van de Vlaamse gangster die infiltreerde bij de Rijkswacht, betrokken was bij allerlei bewogen affaires en nu spijtoptant en informant is.
Extra onderwerp
criminaliteit, België, Waargebeurd
Titel
De laatste leugen
Auteur
Robert Beijer
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Le dernier mensonge
Editie
1
Uitgever
Leuven: Van Halewyck, 2010
336 p.
ISBN
9789056179700 (paperback)

Besprekingen

De Vlaamse auteur was in de jaren tachtig zowel rijkswachter en privédetective als gangster, en is nu spijtoptant en informant. In dit boek vertelt hij het relaas van zijn bewogen leven. Eerst lezen we onder meer over zijn jeugd op het pensionaat, hoe hij werd geronseld als agent voor de Russische veiligheidsdienst, en hoe hij rijkswacht werd om de organisatie van binnenuit te schofferen en te destabiliseren. Verder vertelt Beijer over zijn al dan niet bewezen aandeel in een aantal bewogen affaires, zoals de aanslag op rijkswachtmajoor Vernaillen en de moord op wapenhandelaar Juan Mendez. Beijers verhaal leest als een thriller met flitsende acties en dialogen, exotische locaties en weetjes over de politie en de onderwereld. De auteur zelf is de ik-figuur en held. Uit het relaas klinkt geen schuldgevoel: de auteur probeert de lezer ervan te overtuigen dat hij de speelbal was van hogere machten. Beijers levensverhaal heet erg toepasselijk 'De laatste leugen': het boek is een spinsel van…Lees verder

Over Robert Beijer

Robert Beijer (Anderlecht, 1952) is een voormalig Belgisch rijkswachter die veroordeeld werd voor een aantal misdrijven, gepleegd in de jaren 80. Hij werd ook genoemd als mogelijke betrokkene bij de Bende van Nijvel.

Afkomst

Robert (“Bob”) Beijer is een Franstalige Brusselaar. Beijers moeder is afkomstig uit Duitstalig Oost-België en was secretaresse bij een Brusselse verzekeringsmaatschappij toen Robert geboren werd. Beijers biologische vader is niet bekend, zijn moeder huwde enkele jaren na de geboorte van haar zoon met een vishandelaar, die Robert adopteerde en aan wie hij zijn familienaam te danken heeft.

Na zijn middelbare school op internaat begint Beijer studies handelsingenieur aan het Institut Solvay van de ULB, maar stopt tijdens het tweede jaar.

De rijkswacht

In 1974 gaat Beijer in dienst bij de rijkswacht, destijds een militaire politiedienst die net als de Frans…Lees verder op Wikipedia