Boek
Nederlands

De groene gravin : roman

Rob Schouten (auteur)
+1
De groene gravin : roman
×
De groene gravin : roman De groene gravin : roman

De groene gravin : roman

Genre:
Het huwelijk van een Nederlandse universitair docent met een Duitse adellijke dame mislukt door verschillen in afkomst en non-communicatie.
Extra onderwerp
De Morgen, Boeken
Titel
De groene gravin : roman
Auteur
Rob Schouten
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij De Arbeiderspers, © 2019
224 p.
ISBN
9789029526494 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

Rob Schouten (1954, dichter en literatuurcriticus) laat zijn protagonist Titus Orbaan in één monoloog de lezer vertellen over zijn mislukte huwelijk. Orbaan is universitair docent. Tijdens een gastjaar in Amerika ontmoet hij bij een feest de boerse Else Ahlsteen, een Noord-Duitse. Beiden zijn tot elkaar veroordeeld en Orbaan behandelt haar cynisch, totdat hij ontdekt dat zij van adel is: Else Irmela Gräfin von Ahlsteen zu Brockenfels. Titus ontwikkelt daardoor een fascinatie voor Else, die binnen een paar maanden tot een huwelijk in Las Vegas leidt. Terug in Europa, gesetteld in het Noord-Duitse Breinermoor, kalft Titus' droom snel af: de familie Ahlsteen blijkt verarmde boerenadel, Else laat zich aborteren en verwordt tot een doorgeschoten milieuactiviste: de groene gravin. Binnen het jaar loopt het huwelijk op de klippen. Schouten beschrijft dit proces met een zeer toegankelijke en vlotte pen, in mooie taal die rechtstreeks tot de lezer is gericht. Wie niet tot de vier na laatste bl…Lees verder

Over Rob Schouten

Rob Schouten (Hilversum, 22 februari 1954) is een Nederlands schrijver, dichter, literatuurcriticus en voormalig bijzonder hoogleraar, alsook voormalig columnist voor dagblad Trouw. In 2001 won hij de Herman Gorterprijs.

Biografie

Schouten studeerde Nederlands en manifesteert zich sinds het eind van de jaren zeventig van de 20e eeuw als dichter en literatuurcriticus. Sinds 1980 schrijft hij voor dagblad Trouw literaire kritieken. Van 1986 tot 2020 schreef hij voor deze krant columns. Zijn laatste werd op 21 april 2020 gepubliceerd. Van 1981 tot 2016 schreef hij voor het weekblad Vrij Nederland onder meer poëzierecensies.

In het seizoen 1986/1987 was hij writer in residence aan de University of Minnesota, van 1993 tot 1996 bijzonder hoogleraar literaire kritiek aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Hij zat in talloze literaire jury's, schreef diverse dichtbundels en essays, een verhalenbundel en twee romans. Daa…Lees verder op Wikipedia