Boek Nederlands

De GVR

Roald Dahl (auteur), Quentin Blake (illustrator), Huberte Vriesendorp (vertaler)

De GVR

Roald Dahl (auteur), Quentin Blake (illustrator), Huberte Vriesendorp (vertaler)
  • Vanaf 9-11 jaar
De Grote Vriendelijke Reus plukt Sofie uit bed en neemt haar mee. In zijn eigenaardige taaltje vertelt hij haar over de kwaadaardige andere reuzen. Samen bedenken ze een plan, zodat alle kinderen weer rustig kunnen slapen.
Onderwerp
Reuzen
Extra onderwerp
HUV
Titel
De GVR
Auteur
Roald Dahl
Illustrator
Quentin Blake
Vertaler
Huberte Vriesendorp
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The BFG
Uitgever
Utrecht: De Fontein, 2016
206 p. : ill.
ISBN
9789026139376 (hardback)

Ook in de collectie als:

Boek: Nederlands (andere uitgaves), Engels
Luisterboek: Nederlands

Beschikbaarheid en plaats in de bib

Besprekingen

Dertig jaar na de allereerste uitgave van De GVR in het Nederlands pakt uitgeverij De Fontein uit met een jubileumeditie van het gerenommeerde kinderboek. Destijds was het verhaal in geen tijd immens populair over de hele wereld. Doorstaat het boek de tand des tijds? Absoluut.
Sofie, een weesmeisje van acht jaar oud, kan niet slapen. Als het spookuur nadert, wordt ze uit haar bed geplukt door ‘iets heel langs en heel zwarts en heel duns’. Langzaamaan ontstaat er een sprookjesachtige vriendschap tussen het kleine meisje en de reuzenpersoon met het eigenaardige taaltje. Samen gaan ze de strijd aan tegen die andere, minder vriendelijke, mensetende reuzen met angstaanjagende namen als ‘de bloedbottelaar’ en de ‘meisjesstamper’. Op een onvoorspelbare manier bedenkt pientere Sofie met de grote dromenvanger een ingenieus plan om hen een lesje te leren. Dat het goede het kwade overwint, verwondert niet, maar de manier waarop maakt Roald Dahl tot een der grootsten.
De …Lees verder
Midden in de nacht wordt Sofie door een reus meegenomen naar Reuzenland. Gelukkig wordt ze niet opgegeten, want het is een GVR ( grote vriendelijke reus). Samen krijgen ze de mensetende reuzen te pakken. De GVR heeft een gebrekkig, maar spitsvondig taalgebruik, vol woordspelingen, ook in de vertaling! De reus is ook heel gevoelig en menselijk en daardoor herkenbaar voor kinderen. Een schitterend, origineel boek vol humor, afgewisseld met vele prima erbij passende zwart-grijs-witte tekeningen van Quentin Blake. Een (voor)leesboek waar veel plezier aan is te beleven (reuzentaal kan leesproblemen geven). Vanaf ca. 8 jaar, zelf lezen vanaf ca. 10 jaar.

De GVR

“Sofie kon niet slapen. Een heldere manestraal viel door een kier in de gordijnen. Hij scheen precies op haar kussen. De andere kinderen in de slaapzaal sliepen al uren. Sofie deed haar ogen dicht en lag doodstil. Ze probeerde uit alle macht in slaap te vallen. Het ging niet. Nog niet het kleinste geluid was te horen. Sofie had nog nooit zo’n stilte meegemaakt. Misschien, dacht ze bij zichzelf, was dit nu wat ze het spookuur noemen (...) Ze pakte haar bril, die op de stoel naast haar bed lag. Hij had stalen randen en heel dikke glazen. Zonder bril kon ze bijna niets zien. Ze zette hem op, glipte uit bed en sloop op haar tenen naar het raam (...) Sofie liet haar ogen steeds verder de straat afdwalen. Plotseling verstijfde ze. Aan het eind van de straat kwam iets aangestapt. Het was iets zwarts ... Iets langs en zwarts ... Iets heel langs en heel zwarts en heel duns.”Op deze manier wordt de toon meteen gezet op de eerste bladzijden van ‘De GVR’. Sofie, een dapper w…Lees verder

De GVR

'De GVR' is opnieuw uitgegeven! Joepie! Nu, meer dan dertig jaar nadat het werd geschreven, is dit nog steeds een prachtig boek! Het alomgekende verhaal van Sofie en de grote vriendelijke reus is ook voor de jeugd van 2013 een aanrader van jewelste. De woordspelingen zijn nog steeds even grappig, het plan van Sofie en de GVR om de andere reuzen te vangen met hulp van de koningin van Engeland is nog altijd even sluw. En ook de tekeningen van Quentin Blake zijn nog helemaal hip. Dankjewel uitgeverij De Fontein … zowel voor het opnieuw uitbrengen van dit fantastische boek als voor het prachtige initiatief om de opbrengst ervan aan het Roald Dahl-fonds te schenken.