Boek
Nederlands

De benedenrivier : roman

Paul Theroux (auteur), Suzan De Wilde (vertaler), Maarten Polman (vertaler)
Een man keert na 35 jaar terug naar het dorp in Malawi waar hij zich het gelukkigst heeft gevoeld, maar ontdekt dat het dorp aan lager wal is geraakt.
Titel
De benedenrivier : roman
Auteur
Paul Theroux
Vertaler
Suzan De Wilde Maarten Polman
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The lower river
Editie
2
Uitgever
Amsterdam: Atlas, 2012
380 p.
ISBN
9789045020624 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

Paul Theroux (*1941) is beroemd als schrijver van reisboeken (o.a. 'De oude Patagonië-Expres'). Als romanschrijver is hij -ook na dertig romans- minder bekend. 'De benedenrivier' is een roman die zich in New York en Malawi afspeelt. De hoofdpersoon, Ellis Hock, heeft een kledingzaak in New York. Die zaak (en zijn gezin) verlaat hij om terug te gaan naar een afgelegen dorp in het diepe zuiden van Malawi, waar hij als twintiger enkele jaren doorbracht. Maar de tijden zijn veranderd. Zijn oude liefde zegt hem aan het eind: 'Je hebt Malabo alles gegeven wat je had. Je eten is opgegeten. Je geld is opgegeten. Je hoop ook, alles weg. We hebben jou opgegeten.' Theroux heeft een prachtige roman geschreven, waarin hij waarschijnlijk ook een deel van zijn eigen ervaringen als docent in Oeganda en Malawi verwerkt heeft. En hij ziet in de roman ook nog kans om 'hulpverleners' als Bono en Angelina Jolie een veeg uit de pan te geven. Pessimisme en realisme strijden om voorrang, net als stereotyperi…Lees verder

Over Paul Theroux

CC BY 3.0 - Foto van/door Ramnarasimhan

Paul Edward Theroux (Medford (Massachusetts), 10 april 1941) is een Amerikaans schrijver van reisverhalen en romans. Zijn bekendste werk is The Great Railway Bazaar (1975), een verhaal over een treinreis vanuit Groot-Brittannië door West- en Oost-Europa en Azië tot aan Japan en weer terug. Naast reisboeken schrijft hij fictie. Een bekende roman is The Mosquito Coast die werd verfilmd.

Levensloop

Theroux groeide op in zijn geboorteplaats in een katholiek gezin met zeven kinderen. Zijn vader was van Frans-Canadese en zijn moeder van Italiaanse afkomst.
In 1959 slaagde hij voor de middelbare school, waarop hij ging studeren aan de Universiteit van Maine. Daar was hij actief in de beweging tegen de Vietnamoorlog. Voor het beëindigen van de opleiding stapte hij over naar de Universiteit van Massachusetts, waar hij schrijflessen volgde. In 1963 studeerde Theroux af met een "Bachelor of Arts degree".
Aan de uni…Lees verder op Wikipedia

Suggesties