Boek
Nederlands

De aardappels en de staat : roman

Oleg Pavlov (auteur), Els De Roon Hertoge (vertaler), Paul Van der Woerd (vertaler)
De kapitein van de militairen die een gevangenenkamp in Kazachstan bewaken wil half verrotte aardappelen als pootaardappelen gebruiken, maar komt daardoor in conflict met de militaire politie vanwege verduistering van staatseigendommen.
Titel
De aardappels en de staat : roman
Auteur
Oleg Pavlov
Vertaler
Els De Roon Hertoge Paul Van der Woerd
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Russisch
Oorspr. titel
Kazennaja skazka
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Cossee, 2015
221 p.
ISBN
9789059365995 (paperback)

Besprekingen

Een groep militairen bewaakt in een afgelegen gebied in Kazachstan een gevangenenkamp van de Goelag. De militairen en de kampgevangenen hebben het ongeveer even slecht. De kapitein komt op het goede idee de half verrotte aardappelen die de compagnie toegewezen krijgt niet op te eten maar in de grond te stoppen, in de hoop dat er uiteindelijk een aanvulling op hun karige rantsoen groeit. Dit leidt aanvankelijk tot veel verzet van de soldaten, maar uiteindelijk stemmen ze in. De militaire inlichtingenpolitie komt erachter en besluit dat dit verduistering van staatseigendom is. Het verhaal speelt in de tijd voor de val van het communisme en werd gepubliceerd onder het bewind van Poetin, maar het staat in de traditie van veel romans uit de Stalinistische periode. Waarschijnlijk gebruikte de schrijver veel materiaal uit de tijd dat hij zelf bewaker van een werkkamp was. Humoristische en tegelijkertijd schrijnende roman over de persoonlijke verantwoordelijkheid, die in het Rusland van nu no…Lees verder

Over Oleg Pavlov

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Evstafiev

Oleg Olegovitsj Pavlov (Russisch: Олег Олегович Павлов) (Moskou, 16 maart 1970 — Aldaar, 7 oktober 2018) was een Russisch schrijver, essayist en winnaar van de Russische Bookerprijs in 2002 en de Solzjenitsynprijs in 2012. Internationaal bekend vanwege zijn tragikomische boek De Aardappels en de Staat (Russisch: Kazonnaja skazka) uit 1994. Zijn werk is grotendeels autobiografisch en heeft vooral betrekking op de periode waarin hij als Goelag-kampbewaarder zijn dienstplicht vervulde in Oezbekistan en Kazachstan. Maar hij schreef eveneens over het leven in Rusland, zijn boek "Russische mensen in de 20e eeuw" is deels gebaseerd op zijn eigen ervaringen en op brieven van en aan de Russische schrijver Aleksandr Solzjenitsyn. Zijn werken zijn vertaald in het: Engels, Frans, Italiaans, Nederlands, Mandarijn, Hongaars, Pools en Kroatisch.

Biografie

Pavlov studeerde aan het Maksim Gorki Literair Instituut te Mo…Lees verder op Wikipedia