Boek
Engels

The history of love

Nicole Krauss (auteur)
Op geheimzinnige wijze duikt er een boek op dat een oude joods-Poolse immigrant, die zijn zoon zoekt in Amerika, verbindt met een meisje dat wil weten wie haar naamgenote in het boek is.
Onderwerp
Familie, Liefde
Titel
The history of love
Auteur
Nicole Krauss
Taal
Engels
Uitgever
London: Viking, 2005
252 p. : ill.
ISBN
0-670-91554-8 0-670-91555-6

Andere talen:

Besprekingen

Het beeld van het naoorlogse Amerikaanse proza werd voor een belangrijk deel bepaald door de inbreng van joods-Amerikaanse schrijvers. Het is opvallend hoe een relatief kleine etnische groep zijn stempel drukte op het intellectuele debat en de literatuur van de Verenigde Staten. Saul Bellow, Philip Roth, Isaac Bashevis Singer, Bernard Malamud, E.L. Doctorow en J.D. Salinger zijn een aantal van de namen waaraan de Amerikaanse literatuur van na 1945 zijn internationale doorbraak te danken heeft. Het recente overlijden van Saul Bellow luidt het definitieve einde in van deze invloedrijke generatie joods-Amerikaanse schrijvers. Intussen staat al een nieuwe lichting klaar in de coulissen. Of zij de verwezenlijkingen van hun voorgangers kunnen evenaren, is nog maar de vraag. Feit is dat met namen als Ethan Englander, Myla Goldberg en Jonathan Safran Foer de kwaliteit van deze nieuwe generatie in elk geval niet mag worden onderschat.

Joods-Amerikaans?

Wat moeten we verstaan onde…Lees verder
Tijdens de Tweede Wereldoorlog emigreert de Poolse jood Leo Gursky naar Amerika: hij gaat zijn jeugdliefde Alma, voor wie hij een boek geschreven heeft, achterna. Alma, inmiddels bevallen van Leo’s zoon, is met een ander getrouwd. In de tweede verhaallijn probeert de 14-jarige Alma - vernoemd naar de hoofdpersoon uit Leo’s boek - meer te weten te komen over deze vrouw. Op verrassende en originele wijze weet de auteur deze twee verhaallijnen met elkaar te verbinden. Elke hoofdpersoon heeft zijn eigen stem en schept zijn specifieke sfeer waardoor de karakters overtuigend overkomen. Alma vertelt haar verhaal in korte dagboekachtige fragmenten en bij Leo worden het verhalen in verhalen, zo kenmerkend voor de joodse verteltraditie. Het proza is bloemrijk, geestig en de stijl pakkend. De auteur is geïnspireerd geraakt door de levens van haar vier Poolse grootouders. Een ontroerend verhaal van Poolse immigranten in Amerika.

Over Nicole Krauss

Nicole Krauss (New York, 18 augustus 1974) is een Amerikaanse schrijfster.

Krauss' eerste roman Man komt kamer binnen (2002) werd genomineerd voor de Los Angeles Times Book Award. Haar tweede roman De geschiedenis van de liefde (2005) werd genomineerd voor de Orange Prize for Fiction in 2006. Krauss' werk is ook verschenen in The New Yorker, Esquire, Harper's, en Best American Short Stories.

Biografie

Krauss groeide op op Long Island, waar ze naar haar gevoel 'de laatste Amerikaanse jeugd' had. Vanaf haar twintigste schreef ze poëzie, die zoals ze zelf zei 'voelde als het grote doel van de taal'.

Krauss studeerde af aan de Stanford-universiteit, en haalde haar graden aan de universiteit van Oxford (Somerville College), en aan de Courtauld Institute of Art in Londen. Ze stond in de finale voor de Yale Younger Poet's Prize, en haar poëzie werd gepubliceerd in onder andere …Lees verder op Wikipedia