Strip
Nederlands
Na zijn fatale confrontatie met Ranuccio is Caravaggio verbannen uit Rome. Hij zoekt toevlucht bij een gezelschap van acrobaten. De schilder herstelt van zijn verwondingen en haalt de banden aan met de mooie en onstuimige Ipazia. Zij wordt zijn nieuwe muze. Als hun karavaan halthoudt In Napels, beseft Caravaggio dat hij intussen beroemd én gezocht is in heel Italië. De vertrouwelingen van Ranuccio
Extra onderwerp
Italië, 17de eeuw
Titel
Gratie
Auteur
Milo Manara 1945-
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
La grâce
Uitgever
[Brussel]: Glénat Benelux, 2019
54 p. : ill.
ISBN
9789462940925 (hardback)

Besprekingen

Het leven van de Italiaanse schilder Michelangelo Merisi of Caravaggio (1571-1610) is onderwerp van een tweedelig stripverhaal. Het eerste verscheen in 2015 ('Met degen en palet')*. Dit tweede deel begint als de schilder na het doden van Ranuccio in 1606 Rome moet verlaten. Er wordt een beeld geschetst van de immer onstuimige schilder op zoek naar erkenning en gratie om terug te mogen keren naar Rome. Hij schildert in Napels, bij de Maltezer Ridders, op Sicilië en weer in Napels. Maar omdat hij zich niet weet te beheersen moet hij telkens opnieuw vluchten – tot hij op het strand van Porto Ercole in 1610 uitgeput sterft. De laatste vier jaar van zijn leven worden verbeeld in realistische tekeningen (waarin diverse schilderijen mooi verwerkt zijn) in een goed gedocumenteerde verhaallijn – al valt er soms wel wat op af te dingen: zo blijft zijn (latente?) homoseksualiteit opnieuw buiten beschouwing en is de datering van sommige werken dubieus (zoals 'David en Goliath'). Opnieuw vult Mana…Lees verder

Over Milo Manara

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Niccolò Caranti

Milo Manara, pseudoniem voor Maurilio Manara (Lüsen (Italië), 12 september 1945) is een Italiaans kunstenaar, auteur en striptekenaar.

Hij werd geboren als vierde uit een gezin van zes kinderen in Lüsen in Zuid-Tirol vlak bij de Oostenrijkse grens. Vanaf 1968 begon hij stripverhalen te tekenen, onder meer om zijn studies architectuur in Venetië te betalen. Een tijdlang was hij assistent bij een beeldhouwer, maar gaf dit op om zich op zijn carrière toe te leggen.

Als tekenaar staat hij bekend, naast zijn eigen stijl, de pen van veel grote kunstenaars te kunnen imiteren. In die zin maakte hij in opdracht van La Perla een portfolio De kunstenaar en zijn model.

Na enkele historische strips te hebben gepubliceerd, onder meer voor Larousse, heeft hij wereldwijd voornamelijk naam gemaakt als erotisch striptekenaar.

Bibliografie