Boek
Nederlands

Het feest der onbeduidendheid

Milan Kundera (auteur), Martin De Haan (vertaler)
Vier vrienden belanden op een feest in Parijs, ieder met een heel ander verleden.
Titel
Het feest der onbeduidendheid
Auteur
Milan Kundera
Vertaler
Martin De Haan
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
La fête de l'insignifiance
Editie
2
Uitgever
Amsterdam: Ambo|Anthos, 2014
106 p.
ISBN
9789026328190 (hardback)

Besprekingen

Subtiele vertelling over vier vrienden die peinzend en mijmerend in Parijs het belaste en beladen leven (bijvoorbeeld een communistisch verleden) ondergaan. Een ontblote meisjesnavel, een veertje, een onschuldige grap; door die kleine bijzonderheden lijkt deze kleine Kundera-roman luchtiger dan eerder werk. Maar er broeit iets onder de Parijse vriendschap tussen Alain, Ramon, Charles en Caliban en deze helden worden meer en meer antihelden. Veel minder luchtig zijn de kanker en de zelfmoordpoging van een zwangere vrouw. Die kanker is een leugen, maar de vrouw die zich wil verdrinken vormt een van de twee kernen van de vertelling (de redder verdrinkt, de vrouw blijft leven). En er is, typisch Kundera, een grap van Stalin die door het verhaal zwerft en die alles te maken heeft met de leugenachtigheid van het Sowjet-communisme. Het kleine en ogenschijnlijk minieme vermengt zich met het grote en vaak onbevattelijke in het leven. Vrij kleine druk.

Over Milan Kundera

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Elisa Cabot

Milan Kundera (Brno, 1 april 1929) is een Tsjechisch schrijver die in 1975 verhuisde naar Frankrijk. Hij was daar tevens docent vergelijkende literatuurwetenschap aan de Universiteit van Rennes.

In zijn werk is hij humoristisch, cynisch met een wat melancholische ondertoon. Hij schrijft veel over de situatie in zijn geboorteland sinds het communisme. Hij verbindt daarbij de persoonlijke geschiedenissen met filosofische thema's, zonder te beleren. Hoewel hij uitdrukking geeft aan een Tsjechische traditie van emotionele verdieping schrijft hij sinds 1989 in het Frans. Zijn eerste roman 'De Grap' toont zijn cynische humor. De roman 'Onsterfelijkheid' is er een waarbij zowel de compositie als de inhoud kenmerkend is voor al zijn werk. Het wisselende standpunt van de personagebeschrijvingen verdiept de lezer in de psyche van de individuen én laat een beschouwing op afstand toe. Deze beschouwing wordt dan tussen de regels gevoed door Kundera's bespiegelingen. Je zou hem een…Lees verder op Wikipedia