Boek
Frans

Les particules élémentaires

Les particules élémentaires

In de reeks:
J'ai lu; 5602
Zedenschets van de tweede helft van de twintigste eeuw aan de hand van de levensgeschiedenis van twee halfbroers, de een een vergeestelijkt wetenschapper, de ander een jachtige erotomaan.
Titel
Les particules élémentaires
Auteur
Michel Houellebecq
Taal
Frans
Uitgever
Paris: J'ai lu, 2000
316 p.
ISBN
2-290-30305-4

Andere talen:

Besprekingen

In deze in Frankrijk met veel ophef omringde ideeënroman vormt de overgang van de christelijke en vervolgens materialistisch-libertaire mens naar een zichzelf klonend menstype dat de voorgaande beperkingen heeft overstegen, de kapstok waaraan de hier ontvouwde visie op de tweede helft van de twintigste eeuw wordt opgehangen. De zedenschets wordt rijkelijk geïllustreerd aan de hand van de levensgeschiedenis van de halfbroers, de eerste, letterlijk en figuurlijk, een droogkloterige moleculair bioloog, de ander een getraumatiseerd erotomaan: vergeestelijking en verloedering. Nogal extreem als constructie, maar aanvaardbaar vanuit hun achtergronden en bepalend voor de ultieme consequenties van het voortschrijdend individualiseringsproces en de zich verfijnende genetische inzichten. De beschrijvingen van onterende kostschoolervaringen, van het najagen van libidineuze genoegens, van onmacht in relaties, van leugens en agressie leveren een cultuurpessimistisch tableau op dat slechts hier en …Lees verder

Over Michel Houellebecq

CC BY 3.0 - Foto van/door Mariusz Kubik

Michel Houellebecq ([miʃɛl wɛlˈbɛk]?), pseudoniem van Michel Thomas, (Réunion, 26 februari 1956) is een Frans romancier, dichter, toneelschrijver en filmregisseur.

Biografie

Zijn vader, een berggids, en moeder, een anesthesiste, interesseerden zich weinig voor de kleine Michel en op zesjarige leeftijd werd hij aan zijn grootmoeder toevertrouwd, die in 1978 overleed. De naam van zijn grootmoeder nam hij later aan als pseudoniem.

In 1980 behaalde hij het diploma van landbouwingenieur en ook trouwde hij in dat jaar. Zijn zoon Etienne werd in 1981 geboren. Er volgde echter een echtscheiding, waarna hij vanwege een depressie meermaals behandeld moest worden in psychiatrische instellingen.

Op twintigjarige leeftijd ontlook zijn literaire interesse en in 1985 kwam de ontmoeting met Michel Bulteau, die hem de mogelijkheid gaf zijn eerste boek te publiceren: een biografie van Howard P. Lovecra…Lees verder op Wikipedia