Boek
Frans

La possibilité d'une île

La possibilité d'une île

In de reeks:
Een cynische cabaretier ziet in een sektarische heilsboodschap de uitweg uit zijn deprimerende bestaan.
Onderwerp
Nihilisme
Titel
La possibilité d'une île
Auteur
Michel Houellebecq
Taal
Frans
Uitgever
Paris: Fayard, 2008 | Andere uitgaves
474 p.
ISBN
9782253115526

Andere talen:

Besprekingen

Hem mag dan net de Prix Goncourt 2005 zijn ontgaan, provocateur Houellebecq (1958) weet zich hoe dan ook verzekerd van publiciteit en succes. Cultuurpessimisme doet het goed, zeker als je het aanlengt met wat libidineuze praktijken en spirituele toekomstvisies. Hoofdpersoon Daniël is een cabaretier van het cynisch-ranzige soort die de deprimerende aftakeling ziet naderen, maar dank zij zijn aan de Elohim-sekte afgestane DNA nu eeuwig voortleeft, zoals blijkt uit het commentaar van zijn gemuteerde klonen Daniël 24 en 25. De sekte, geïnspireerd op de Raëliaanse beweging, groeit uit tot Kerk, proclameert een hedonistische heilsboodschap, maar is 2000 jaar later gedoemd tot passieloos leven in paradijselijke reservaten. Hoog tijd het Paradijs weer te ontvluchten: terug naar de (gedegenereerde) natuur. Niet bijster origineel deze neo-romantiek, maar de geponeerde visies prikkelen weer vinnig de geest en daar gaat het tenslotte om. Pocket; vrij kleine druk, krappe marges.

Over Michel Houellebecq

CC BY 3.0 - Foto van/door Mariusz Kubik

Michel Houellebecq ([miʃɛl wɛlˈbɛk]?), pseudoniem van Michel Thomas, (Réunion, 26 februari 1956) is een Frans romancier, dichter, toneelschrijver en filmregisseur.

Biografie

Zijn vader, een berggids, en moeder, een anesthesiste, interesseerden zich weinig voor de kleine Michel en op zesjarige leeftijd werd hij aan zijn grootmoeder toevertrouwd, die in 1978 overleed. De naam van zijn grootmoeder nam hij later aan als pseudoniem.

In 1980 behaalde hij het diploma van landbouwingenieur en ook trouwde hij in dat jaar. Zijn zoon Etienne werd in 1981 geboren. Er volgde echter een echtscheiding, waarna hij vanwege een depressie meermaals behandeld moest worden in psychiatrische instellingen.

Op twintigjarige leeftijd ontlook zijn literaire interesse en in 1985 kwam de ontmoeting met Michel Bulteau, die hem de mogelijkheid gaf zijn eerste boek te publiceren: een biografie van Howard P. Lovecra…Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek