De Zwitserse natuurkundige Frankenstein brengt een monsterachtig wezen, dat op de mens lijkt, tot leven, maar ziet zich uiteindelijk genoodzaakt zijn schepping te achtervolgen met als doel het monster te vernietigen.
Titel
Frankenstein / Mary Shelley
Auteur
Mary Wollstonecraft Shelley
Uniforme titel
Frankenstein, or The modern Prometheus
Taal
Engels
Uitgever
London: Penguin English Library, 2012
268 p.
ISBN
9780141198965 (paperback)

Andere talen:

Besprekingen

De Zwitserse fysicus Frankenstein slaagt erin om door natuurkrachten onbezielde dingen tot leven te brengen. In zijn hoogmoed wil hij een 'nieuwe mens' scheppen, maar hij creëert een monster dat zo lelijk is dat het door iedereen gemeden wordt, wat het wezen zo'n pijn doet dat het aan het moorden slaat. Frankenstein ziet zich genoodzaakt zijn eigen schepping te achtervolgen om hem te doden, wat hem uiteindelijk in de ijsvelden van de Noordpool zijn eigen leven zal kosten. Mary Shelley (1797-1851) schreef dit verhaal als 'verpozing' en om de 'futloze moderne letteren' wat leven in te blazen, maar ook als een zedenles. Het werd een wereldberoemd boek dat talloze keren verfilmd is. De roman combineert de in die epoque populaire brievenroman met de op de Duitse romantiek geïnspireerde griezelelementen en het inzicht in nieuwe natuurkundige principes (het galvanisme). De stijl is voor moderne lezers soms krampachtig, maar 'Frankenstein' blijft voor de liefhebbers van het genre een klassiek…Lees verder

Over Mary Wollstonecraft Shelley

Mary Shelley, geboren Mary Wollstonecraft Godwin (Londen, 30 augustus 1797 – aldaar, 1 februari 1851) was een Engels schrijfster.

Mary Shelley was de dochter van de feministe Mary Wollstonecraft en de filosoof William Godwin. Ze werd de tweede vrouw van de beroemde schrijver en dichter Percy Bysshe Shelley. Haar vijf jaar oudere echtgenoot organiseerde met regelmaat bijeenkomsten waarbij contemporaine literaire grootheden bijeenkwamen. Zij mocht daarbij als toehoorder aanwezig zijn. Geïnspireerd door de verhalen van de literaire kopstukken uit die tijd, schreef Mary Shelley op 19-jarige leeftijd – in het jaar zonder zomer – haar bekendste werk, de gothic novel Frankenstein (The Modern Prometheus).

Ze stierf op 1 februari 1851 te Londen. Op haar eigen verzoek werd ze begraven in Bournemouth op de begraafplaats van de Saint Peter's Church.

Bibliografie

Romans