Boek
Nederlands

Sneeuwlucht

Marleen Nelen (auteur)
Een oude man is op weg naar zijn vrouw, die in het ziekenhuis ligt na van de trap gevallen (of geduwd?) te zijn.
Extra onderwerp
Romans
Titel
Sneeuwlucht
Auteur
Marleen Nelen
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Davidsfonds, 2007
155 p.
ISBN
9789063065683

Besprekingen

De ondertitel ('Sfeervol relaas van een bizarre driehoeksverhouding') dekt niet de inhoud van deze kleine roman. Het verhaal is goed geschreven: korte duidelijke zinnen, soms heel mooie beelden en het geeft helder gedachten en gevoelens weer, zoals die bij een oude man kunnen opkomen. De oude man over wie het verhaal gaat, maakt een lange bustocht. Zijn vrouw is verongelukt, van de trap in hun woning gevallen (of geduwd?). En dat na een jarenlang huwelijk, waarin sprake is van veel liefde, zo lijkt het. Tijdens de lange busrit van het ziekenhuis, waar zijn vrouw is opgenomen, overdenkt de man hun gezamenlijke leven, maar helemaal reëel is hij niet tijdens die overpeinzingen. Integendeel, hij verwart zijn herinneringen nogal eens met verlangens. Een triest verhaal, dat het medeleven van de lezer oproept, vooral als die begrip kan opbrengen voor de ellende van een heel gewoon en in feite mislukt leven. Normale druk.

Over Marleen Nelen

Marleen Nelen (Essen, 2 oktober 1971) is een Vlaams jeugdauteur.

Biografie

Marleen Nelen studeerde fotografie aan de kunstacademie van Gent. Haar eerste kortverhalen verschenen in tijdschriften als De Brakke Hond en Revolver. Ze schreef vier jeugdromans en één roman voor volwassenen. Kenmerkend voor Nelens werk is haar beeldrijke stijl. De personages in haar boeken zijn vaak buitenstaanders.

Voor haar jeugdroman Over zee werd Nelen in 2010 bekroond met de Zoute Zoen, de belangrijkste manuscriptenprijs voor een jeugdboek in het Nederlands taalgebied.

Bibliografie

  • Duivelstocht (Davidsfonds, 2007)
  • Sneeuwlucht (Davidsfonds, 2007)
  • Maanlief (Davidsfonds, 2008)
  • Nimf (Davidsfonds, 2009)
  • Over Zee (Davidsfonds, 2010)
  • Hertz. De zoektocht van Finn Revel (Querido, 2015)
  • Al…Lees verder op Wikipedia