Boek
Nederlands

Duivelstocht

Marleen Nelen (auteur)
+1
Duivelstocht
×
Duivelstocht Duivelstocht
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
De jonge slaaf Julio reist met zijn eigenaar mee op het schip van Magalhães die begin 16e eeuw op zoek is naar een nieuwe zeeroute naar de Molukken. Een barre tocht volgt. Vanaf ca. 12 jaar.
Titel
Duivelstocht
Auteur
Marleen Nelen
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Davidsfonds/Infodok, 2007
191 p.
ISBN
9789059082151

Besprekingen

Blijven ontdekkingsreizen boeien?
Ontdekkingsreizen en zeevaartverhalen zijn van oudsher een dankbare bron voor het jeugdverhaal. In het Vlaamse geheugen ligt nog het klassieke IJslandepos van Johan Ballegeer, Geen meiden aan boord (1986) en in 2005 was er nog een herdruk van De winter van de Belgica (1993), het verhaal van de zuidpoolexpeditie van Adrien de Gerlache. En recent bundelde Els Launspach haar drie boeken rond de Engelse ontdekkingsreiziger sir Walter Raleigh nog in De komst van Guattaral. Hoe relevant zijn ze eigenlijk nog, de 'echt gebeurde' historische verhalen voor lezers die hun informatie met één tik op de internetsnelweg vinden? Duivelstocht, het debuut van Marleen Nelen, over de reis van Ferdinand Magalhaes, stemde tot nadenken.
Historische reisverhalen spelen in op de zin voor avontuur en de weetgierigheid van jonge lezers, maar om te blijven boeien moeten ze anno 2007 wel iets meer bieden dan naakte internetinformatie of een avontuurlijk heldenverhaal. Marl…Lees verder
Don Nino heeft zijn slaaf Julio gekocht in het weeshuis. Na enige jaren opleiding monsteren zij in 1519 aan op het schip van Magalhães om de westelijke vaarroute naar de Molukken te ontdekken. Een barre tocht volgt. Van de vijf schepen keren er na drie jaar uiteindelijk twee terug in Spanje ten koste van veel leed en vele mensenlevens. Julio heeft in die tijd van alles meegemaakt: verraad, moord, vreemde volken, honger en dorst, ziekte, verveling. Hij krijgt mensenkennis en leert een boot besturen. Hij maakt vrienden (en ook een enkele vijand). Avontuurlijk, soms rauw verhaal dat de ontwikkeling van een hulpeloos weeskind tot een zelfbewuste overlever goed schetst. Het draait namelijk in het hele verhaal over het zich zo goed mogelijk aanpassen aan de omstandigheden. Motieven als vriendschap, slavernij en ontdekkingsreis sluiten hier nauw op aan. Ook de denkwijze van de late middeleeuwer omtrent bijvoorbeeld slavernij en vreemde volken komt aardig uit de verf. Sommige zaken zullen voo…Lees verder

Over Marleen Nelen

Marleen Nelen (Essen, 2 oktober 1971) is een Vlaams jeugdauteur.

Biografie

Marleen Nelen studeerde fotografie aan de kunstacademie van Gent. Haar eerste kortverhalen verschenen in tijdschriften als De Brakke Hond en Revolver. Ze schreef vier jeugdromans en één roman voor volwassenen. Kenmerkend voor Nelens werk is haar beeldrijke stijl. De personages in haar boeken zijn vaak buitenstaanders.

Voor haar jeugdroman Over zee werd Nelen in 2010 bekroond met de Zoute Zoen, de belangrijkste manuscriptenprijs voor een jeugdboek in het Nederlands taalgebied.

Bibliografie

  • Duivelstocht (Davidsfonds, 2007)
  • Sneeuwlucht (Davidsfonds, 2007)
  • Maanlief (Davidsfonds, 2008)
  • Nimf (Davidsfonds, 2009)
  • Over Zee (Davidsfonds, 2010)
  • Hertz. De zoektocht van Finn Revel (Querido, 2015)
  • Al…Lees verder op Wikipedia