Boek
Nederlands

Alles wat licht is

Marleen Nelen (auteur)
+1
Alles wat licht is
×
Alles wat licht is Alles wat licht is

Alles wat licht is

Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
1927. Italie͏̈ is in de greep van de fascistische dictator Mussolini. De broers Luca en Berio werken als trapezewerkers in een klein, rondreizend circus. Ze verloren hun moeder in de oorlog en wonen nu bij goochelaar Veronica. Dan komt de jonge fotografe Yuna in hun leven en verandert alles. Vanaf ca. 13 jaar.
Titel
Alles wat licht is
Auteur
Marleen Nelen
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Em. Querido's Uitgeverij, 2019
256 p.
ISBN
9789045123608 (paperback)

Besprekingen

In 1927 werken de broers Luca en Berio als trapezewerkers in een klein reizend circus in Italië, dat in de greep is van de fascistische dictator Mussolini. De oorlog kostte hun moeder het leven. Berio vluchtte toen hij als tienersoldaat de vijand massaal zag aankomen. Ze wonen nu bij goochelaar en illusioniste Veronica, die ze mama noemen. De hechte band van Berio en de jongere Luca verandert door fotografe Yulia. Zij heeft gezien hoe haar broer is vermoord door de fascisten die nu naar háár op zoek zijn. De verliefde Luca verbergt haar in een schuurtje en praat met niemand over haar, ook niet met Berio. Na twee maanden ontdekt Berio dat en is boos over het gebrek aan vertrouwen, wat zijn weerslag heeft op hun samenwerking aan de trapeze. Maar dan grijpt het circus in. Van de Vlaamse auteur (1971) verschenen eerder al vier jeugdromans. Deze vijfde beschrijft heel boeiend de sfeer in het circus, de relatie tussen de broers en de spanningen rond Yulia. Het tijdsbeeld is matig, wel wordt…Lees verder

Alles wat licht is

Dit is het verhaal van twee broers die hun ganse leven al rondreizen in een circus onder het bewind van Mussolini. Het kleine circus wordt geconfronteerd met de harde aanpak van dit bewind en geeft ons zo een stukje geschiedenis mee. Maar het verhaal draait vooral rond broederliefde. De twee jongens, Berio en Luca, groeien op als broers. Dat Luca een vondeling is en geen echte bloedband heeft, maakt hun onderlinge band daarom niet minder sterk. Samen brengen ze een van de spectaculairste acts van het circus. Hoog in de lucht met enkel een trapeze en elkaar doen ze vol vertrouwen duizelingwekkende stunts. Maar dan leert Luca een meisje kennen. Voor de eerste keer vertelt Luca niet alles aan Berio. Zal hun sterke band blijven bestaan? Welke gevolgen hebben de geheimen van Luca voor hen en het circus?Dit is een zeer sterk verhaal waar tieners, maar ook volwassenen, van kunnen genieten. Het is geweldig hoe we meegenomen worden in de leefwereld van Luca. Je kruipt ech…Lees verder

Over Marleen Nelen

Marleen Nelen (Essen, 2 oktober 1971) is een Vlaams jeugdauteur.

Biografie

Marleen Nelen studeerde fotografie aan de kunstacademie van Gent. Haar eerste kortverhalen verschenen in tijdschriften als De Brakke Hond en Revolver. Ze schreef vier jeugdromans en één roman voor volwassenen. Kenmerkend voor Nelens werk is haar beeldrijke stijl. De personages in haar boeken zijn vaak buitenstaanders.

Voor haar jeugdroman Over zee werd Nelen in 2010 bekroond met de Zoute Zoen, de belangrijkste manuscriptenprijs voor een jeugdboek in het Nederlands taalgebied.

Bibliografie

  • Duivelstocht (Davidsfonds, 2007)
  • Sneeuwlucht (Davidsfonds, 2007)
  • Maanlief (Davidsfonds, 2008)
  • Nimf (Davidsfonds, 2009)
  • Over Zee (Davidsfonds, 2010)
  • Hertz. De zoektocht van Finn Revel (Querido, 2015)
  • Al…Lees verder op Wikipedia