Boek
Nederlands

Prins der wrake

Mark Lawrence (auteur), Renée Vink (vertaler)
In een donker tijdvak van de geschiedenis trekt een koningskind rond met een bende dieven en moordenaars op zoek naar wraak op de vader die hem heeft verstoten.
Extra onderwerp
fantasy
Titel
Prins der wrake
Auteur
Mark Lawrence
Vertaler
Renée Vink
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Prince of thorns
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Luitingh Fantasy, 2011
350 p.
ISBN
9789024571277 (hardback)

Besprekingen

Wilt u ook een ommetje maken als u deze fantasieloze titel leest, en op de achterflap ontdekt dat het verhaal gaat over een losgeslagen adellijk kind dat samen met een bende rabauwen alleen maar droomt over het vermoorden van de man die zijn moeder en broer ombracht, en op zijn weg voor zijn plezier nog wat meer mensen het hoekje om helpt? Wacht nog even, niet doen.
Prins der wrake is een in bloed gedrenkt debuut over Jorg Ancrath, een totaal amoreel personage dat ondanks zijn waanzinnig jonge leeftijd (tien tot vijftien jaar) een geniaal inzicht heeft in haat, geweld en moord. Hij voert een troep misdadigers aan die alles plunderen en afslachten wat ze tegenkomen. Het keerpunt van zijn leven was de nacht waarop hij zijn moeder, de koningin van Ancrath, en zijn broertje zag vermoorden door soldaten van het naburige rijk. Zijn vader weigerde die dood te wreken, maar de uren die de kleine Jorg in de haakdoornstruik doorbracht terwijl hij getuige was van het bloedbad, hebben …Lees verder
Debuut en eerste deel van een trilogie. Jorg, ooit een onbezorgde kroonprins, is door een traumatische ervaring veranderd in een cynische en bloeddorstige jonge tiener. Moordend en plunderend trekt hij met een bende boeven door het land. Hij wil wraak op zijn vader die hem heeft verstoten - en meer dan dat. De setting is de Aarde, na een kernoorlog opgekrabbeld naar nieuwe middeleeuwen. Antiheld Jorg is een duister mengsel van haat en charisma, die geen middel onbenut laat om zijn zin te krijgen, en daarbij de voorkeur geeft aan brandstichting, marteling en moord. Hij is ook merkwaardig sympathiek. Beschrijvingen blijven beperkt waardoor het verhaal in een hoog tempo verloopt. Al met al een origineel debuut in het vaak tamme en voorspelbare fantasy-genre, maar alleen voor hen die hun verhalen graag duister zien. Prima vertaling. Kleine druk.