Boek
Nederlands

De pier stort in en andere verhalen

Mark Haddon (auteur), Harry Pallemans (vertaler)
+1
De pier stort in en andere verhalen
×
De pier stort in en andere verhalen De pier stort in en andere verhalen

De pier stort in en andere verhalen

Genre:
Negen korte verhalen, veelal over underdogs.
Titel
De pier stort in en andere verhalen
Auteur
Mark Haddon
Vertaler
Harry Pallemans
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The pier falls and other stories
Uitgever
Amsterdam: Atlas Contact, © 2016
333 p.
ISBN
9789025446963 (paperback)

Besprekingen

Aan de lopende band de pijp uit

Elk moment een ontweken kogel. Elk moment een gemiste kans. Daarover gaan de negen meesterlijke korte verhalen in De pier stort in van Mark Haddon.

Bunny is een wrede naam voor een man van 190 kilo. Zijn huis geraakt hij niet meer uit, aan zijn dominante moeder, die zijn leven wil redden met sperzieboontjes, zit hij eveneens vast. Nergens hoort hij bij, zijn enige bezigheid zijn militaire schaalmodellen. Tot Leah zijn leven binnenwandelt en een einde maakt aan zijn lijden. Al gebeurt dat op zeer dubbelzinnige wijze.

Wreedheid versus goedheid, eenzaamheid versus hunkeren naar de ander, de outsider versus de gemeenschap en leven versus dood zijn de fundamenten van de negen, beklijvende korte verhalen in De pier stort in, waarvan 'Bunny' een van de hoogtepunten is. Nergens zijn die tegenstellingen eenduidig, altijd vloeien ze in elkaar over.

Vooral de dood ligt overal op de loer. Mark Haddon, de Engelse bestsellerauteur van het terecht bejubelde Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht, laat zijn personages aan de lopende band de pijp uitgaan. Vredig komen ze …Lees verder

Negen donkere, spannende verhalen gebundeld, nadat de auteur (1962) eerder bekend werd door romans, gedichten, jeugdboeken en scenario's voor televisiedrama's. Het titelverhaal zet de toon: beklemmend wordt het instorten van een toeristische pier verslagen, minutieus, in bijna staccatostijl. Terecht kwam dit verhaal op de longlist van The Sunday Times EFG Short Story Award 2015. Andere thema's van de Engelse schrijver, die in 2003 de bestseller 'Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht' schreef (een autisme), zijn buitenaards leven op een planeet, het isolement van een zwaarlijvige man (in 'Bunny', shortlist BBC National Short Story Award 2015) en de zoektocht naar vermiste ontdekkingsreizigers. De auteur/kunstenaar observeert scherp, niet zonder humor en biedt soms een surrealistische kijk. Ook heeft hij mededogen. Zijn werk, vol fantasie, wordt wel vergeleken met dat van Julian Barnes. De belevingswereld van zijn personages is boeiend en met empathie neergezet. Ook deze v…Lees verder

Over Mark Haddon

Mark Haddon (Northampton, 28 oktober 1962) is een Engelse schrijver van romans, jeugdboeken en scenario's. Hij is ook beeldend kunstenaar en illustrator.

Haddon heeft zijn opleiding gevolgd aan de Uppingham School en het Merton College aan de Universiteit van Oxford. Hij studeerde er Engels.

In 2003 heeft hij de Whitbread Book of the Year Award gewonnen voor zijn roman The Curious Incident of the Dog in the Night-time (Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht), een boek dat een realistisch beeld geeft van hoe het moet zijn om als een autistisch iemand door het leven te gaan. Het boek is een wereldwijde bestseller en won nog minstens vijftien andere prijzen. Het is geschreven vanuit de persoon van Christopher, een jongen met het syndroom van Asperger. Als Christopher de hond van de buurvrouw vermoord in haar tuin vindt, besluit hij op zoek te gaan naar de dader van deze brute moord. Zijn zoektocht, die tot veel meer dan alleen de dader …Lees verder op Wikipedia

Suggesties