Boek
Nederlands

Een auto voor papa

Marjon Hoffman (auteur), Harmen Van Straaten (illustrator)
+1
Een auto voor papa
×
Een auto voor papa Een auto voor papa
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
De vader van Bas heeft nooit een auto gehad. Bas en zijn broer Paul gaan klusjes doen voor geld. Kunnen ze genoeg verdienen om een auto te kopen? AVI-E5. Vanaf ca. 8 jaar.
Onderwerp
Auto's
Extra onderwerp
verhalen
Leesniveau
AVI 7, AVI E5
Titel
Een auto voor papa
Auteur
Marjon Hoffman
Illustrator
Harmen Van Straaten 1958-
Taal
Nederlands
Editie
1e dr.
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 2009
57 p. : ill.
ISBN
9789048701360 (gebonden)

Besprekingen

Een auto voor papa maakt deel uit van de 'Bikkels'-serie, die bedoeld is om de woordenschat van jonge lezers te vergroten en hun leesniveau te verhogen. Het doel van Een auto voor papa is het oefenen op meerlettergrepige samengestelde woorden. Zoals steeds in de reeks, wordt er van start gegaan met een woordweb dat verband houdt met het hoofdthema van de tekst. Daarnaast krijgt de lezer ook nog een paspoort van het hoofdpersonage van het verhaal, Bas de Ruiter.
Het verhaal zelf baadt in een gezapige familiesfeer, waarbij iedereen lief is voor iedereen. De echte actie komt er pas wanneer Bas samen met zijn broer op zolder het rijbewijs vindt van zijn vader Koos. Bas begrijpt niet waarom zijn vader een rijbewijs bezit; ze hebben immers geen auto. Als Koos uitlegt dat het gezin zich geen auto kan veroorloven omdat ze het met één inkomen moeten rondkomen, maakt Bas in het geheim een plan om zijn vader een wagen cadeau te geven door eerst alle onderdelen bij elkaar te spar…Lees verder
Bas vindt het rijbewijs van zijn vader Koos. Omdat het zorgen voor een gezin al duur genoeg is, heeft Koos nooit een auto gekocht. Bas en zijn broer Paul bedenken een plan: ze gaan klusjes voor geld doen! Met dit geld kopen ze bij Harrie van de sloop een aantal auto-onderdelen. Als ze van Harrie horen hoeveel geld ze in totaal nodig hebben, valt het hele plan in duigen. Het verhaal in dit deel uit de serie 'Bikkels'* wordt verteld in korte zinnen die de regel meestal niet overstijgen, AVI-E5. Weinig leestekens en een goede bladspiegel zorgen er mede voor dat de jonge lezer zijn technische leesvaardigheid (leesmoeilijkheid: meerlettergrepige samengestelde woorden) goed kan oefenen. Daarnaast besteden 'Bikkels'-boeken ruim aandacht aan het vergroten van de woordenschat en daarom begint het boek met een tekening en een woordweb op de binnenkant van het omslag. Enkele leuke, schetsmatige paginagrote illustraties. In het grote aanbod van boekjes voor beginnende lezers (voor thuis en op sch…Lees verder

Over Marjon Hoffman

Marjon Hoffman (Amsterdam, 25 september 1971) is een Nederlandse kinderboekenschrijfster.

Levensloop

Hoffman wist op jonge leeftijd al dat ze een creatief beroep wilde gaan doen en besloot reclamemaker te worden. Na haar middelbare school ging zij naar het Grafisch Lyceum in Amsterdam. Hierna ging ze werken als reclamemaker; ze schrijft daarnaast ook boeken. In 2003 debuteerde ze met De regels van Floor en daarnaast schreef ze vele andere boeken voor o.a. voor Leopold en Zwijssen. Twee van haar boeken werden bewerkt verfilmd. In 2015 'De Boskampi's, regie Arne Toonen en bekroond met een Cinekid Award voor beste familiefilm. In 2018 werd de boekenserie over Floor verfilmd door de VPRO. Seizoen 1 werd bekroond met de belangrijkste televisieprijs; een Emmy Kids Award.

Boeken

Suggesties