Boek
Nederlands

Knuffelwoordjes & zoenzinnen

Lieve Baeten (illustrator), Siska Goeminne (auteur)
+1
Knuffelwoordjes & zoenzinnen
×
Knuffelwoordjes & zoenzinnen Knuffelwoordjes & zoenzinnen
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 0-2 jaar
Rijmpjes over kinderen en hun knuffeldieren. Hun ouders treden op als poppendokters wanneer de knuffels kapot gaan.
Onderwerp
Knuffels, Tellen
Titel
Knuffelwoordjes & zoenzinnen
Illustrator
Lieve Baeten
Auteur
Siska Goeminne
Taal
Nederlands
Parallele titel
Knuffelwoordjes en zoenzinnen
Editie
1
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2012
[20] p. : ill.
ISBN
9789058387448 (hardback)

Besprekingen

Knuffelwoordjes en zoenzinnen maakt deel uit van de reeks ‘Uit de schatkist van Lieve Baeten’. Met zijn ronde hoeken en frisse kaft is de vormgeving alvast helemaal op maat van peuters. Maar daarnaast heeft het boekje ook fijne versjes en zoek- en telopdrachten te bieden.
De uitgave heeft een herhalende structuur, met links een pagina tekst en rechts een illustratie. De tekst bestaat uit vierregelige, melodieuze zinnetjes op rijm. Grote letters in wit en zwart staan tegen een achtergrond waarvan de kleur past bij de prent ernaast. Van die basistructuur wordt soms afgeweken met een grote zoekplaat over de twee pagina’s of tekst en tekeningen op beide pagina’s. Dit zorgt voor enige dynamiek in de opbouw. Op het einde grijpt het boek terug naar de rustige basis van het begin.
Het thema is 'elkaar graag zien'. Dat kan op vele manieren, zo spreekt uit de scènes. Dit onderwerp vraagt om zachte tekeningen: Lieve Baetens prachtige aquarelprenten met potlood zijn hiervoor gekn…Lees verder
Vierkant boekje met dunkartonnen bladzijden en twee afgeronde hoeken waarin van verschillende dreumesen hun knuffelbeesten, huisdieren, vriendjes en hun papa en mama worden voorgesteld. Links staat op een zachtgekleurde ondergrond de tekst, op de rechterbladzijde de illustraties in zachte lijnen en aquarel in pasteltinten. Steeds wordt er een vraag bij gesteld om goed kijken te bevorderen. Daarnaast zijn er, om het interactieve voorlezen te stimuleren, zoekopdrachten en twee naast elkaar liggende pagina’s die samen een grote, gedetailleerde kijkplaat vormen. Elk kind/knuffelbeest wordt begeleid door een vierregelig, zangerig versje, ritmisch en goedlopend. De versjes ademen dynamiek door het speelse taalgebruik en lezen prettig voor. Tweede boekje in de reeks ‘Uit de schatkist van Lieve Baeten’, waarin eerder 'Springversjes & tuimelgedichten'* verscheen. Wit omslag met blauwe rug en een extra illustratie. Om fijn samen te lezen, luisteren en bekijken. Vanaf ca. 2 t/m 4 jaar.

Over Lieve Baeten

Lieve Baeten (Zonhoven, 24 oktober 1954 - Bekkevoort, 15 oktober 2001) was een Vlaams auteur en illustratrice, bekend geworden van de prentenboekenreeks Lotje. Lieve Baeten studeerde grafische vormgeving aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen. Ze huwde in 1976 met Koen Fossey.

Lotje (Patou in het Frans, Die kleine Hexe in het Duits) is een klein heksje dat op haar bezem in allerlei schattige situaties komt. Lotje werd vertaald in 14 talen.

Lieve Baeten kreeg voor haar boeken een aantal belangrijke prijzen.

  • Boekenpauw (1993) voor "Nieuwsgierige Lotje"
  • Kinderboekwinkelprijs (1995) voor "Lotje is Jarig"

Baeten kwam in 2001 om het leven door een auto-ongeval. Haar zoon Wietse heeft haar laatste half afgewerkte boek verder vervolledigd door computerbewerkingen en uitgebracht (Slimme Lotje).

Bibliografie

Lieve Baeten als auteur en illustrator:

Lees verder op Wikipedia