Boek
Nederlands

Onrust : de klassieker over een leven met manisch-depressiviteit

+1
Onrust : de klassieker over een leven met manisch-depressiviteit
×
Onrust : de klassieker over een leven met manisch-depressiviteit Onrust : de klassieker over een leven met manisch-depressiviteit

Onrust : de klassieker over een leven met manisch-depressiviteit

Een Amerikaanse hoogleraar psychiatrie vertelt hoe het manisch-depressieve syndroom haar leven heeft bepaald en vormgegeven.
Titel
Onrust : de klassieker over een leven met manisch-depressiviteit
Auteur
Kay Redfield Jamison
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
An unquiet mind
Uitgever
Amsterdam: Luitingh-Sijthoff, 2016
243 p.
ISBN
9789024572809 (paperback)

Besprekingen

Vele grote kunstenaars leden aan manische depressiviteit en schiepen tijdens hun piekperiodes onsterfelijke meesterwerken. Kay Redfield leed zelf aan deze stemmingsstoornis, tot de juiste dagelijkse dosis lithium haar toeliet een evenwichtig leven te leiden zonder maanden van diepe malaise, maar helaas ook zonder periodes van tomeloze creativiteit en bruisende energie. Haar eigen ervaringen deden haar -- niet het minst -- evolueren tot professor in de psychiatrie aan de John Hopkins universiteit, met als specialisatie manische depressiviteit. De balans van haar leven is nu in evenwicht, maar ergens blijft de nostalgie knagen naar de tijd toen ze in visioenen langs Saturnus reisde. Haar meeslepend geschreven biografie leest als een boeiende roman. Aanbevolen literatuur voor wie "Himmelhoch jauchzend und zum Tode betrübt" is.
[An Van der Heiden]
De schrijfster is hoogleraar psychiatrie aan de Johns Hopkins Universiteit (Amerika). Ze heeft meer publicaties (en televisiedocumentaires) rondom het thema manische depressiviteit op haar naam staan. In vier delen beschrijft ze op chronologische wijze openhartig haar leven, waarin het manisch-depressieve syndroom steeds meer het leven gaat bepalen. De lezer wordt door de romanstijl van schrijven gemakkelijk meegenomen in het verhaal. Sterk punt hierbij is dat de psycho-pathologie niet uit het oog wordt verloren. Woordkeus en stijl maken het boek breed toegankelijk. Punt van kritiek is, dat door niet consequent te kiezen voor een roman, dan wel een informatief boek, een aantal situaties, personen en dergelijke nauwelijks wordt uitgewerkt.

Over Kay Redfield Jamison

CC BY 2.5 - Foto van/door Unknown, Copyright Holder is JHMI

Kay Redfield Jamison (22 juni 1946) is een Amerikaanse psychologe. Ze is een vooraanstaande deskundige op het gebied van de bipolaire stoornis, waar ze zelf aan lijdt.

Jamison is hoogleraar psychiatrie aan de medische faculteit van de Johns Hopkins University en heeft een ereprofessoraat Engels aan de University of St Andrews. Op haar vakgebied heeft ze diverse werken gepubliceerd.

Levensloop en werk

Jamison haalde haar PhD in de psychologie aan de Universiteit van Californië - Los Angeles en trad daar in dienst. Ze is betiteld als een van de beste dokters van de Verenigde Staten en werd door Time magazine uitgeroepen tot Held van de geneeskunde.

Haar boek Manic-Depressive Illness (met medeauteur Frederick K. Goodwin) is het standaard leerboek over de bipolaire stoornis. In een ander boek: Een onstuimig mens bespreekt ze onderzoek, waaruit blijkt dat 15 procent van de mense…Lees verder op Wikipedia