Boek
Nederlands

Waarom we juf Kol willen vermoorden

Karla Stoefs (auteur), Jan Van Der Veken (illustrator)
+1
Waarom we juf Kol willen vermoorden
×
Waarom we juf Kol willen vermoorden Waarom we juf Kol willen vermoorden

Waarom we juf Kol willen vermoorden

Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
De kinderen van groep vijf van meester Rob schrikken enorm als hun meester opeens is verdwenen en vervangen wordt door een nare juf. Waar is meester Rob gebleven? Vanaf ca. 9 jaar.
Onderwerp
Schoolleven
Titel
Waarom we juf Kol willen vermoorden
Auteur
Karla Stoefs
Illustrator
Jan Van Der Veken 1975-
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2009
63 p. : ill.
ISBN
9789058385796 (hardback)

Besprekingen

De titel van dit boek weet in ieder geval de lezers nieuwsgierigheid te prikkelen. En dat is, naast de kaft, toch een belangrijke motivatie om een boek te kiezen. Wanneer de interimjuf Kol(lette) supermeester Rob komt vervangen, heeft ze het niet alleen meteen van bij haar entree verkorven, ze doet ook nog eens heel gemeen tegen groep vijf. Aan elke gemene streek wordt er een hoofdstukje gewijd: zo pakt de juf de chocoladekoek van Paulien af, sluit ze Daan op in de kast, neemt ze het mes van Daan af, geeft ze Koen een bedenkelijke straf, Evi een duw in het zwembad en vergeet ze de verjaardag van de ik-persoon. De maat is vol en het zestal begint te zinnen op wraak. Ze willen de juf dood, of zo ziek dat ze moet thuisblijven. Dat laatste lukt dankzij een vergiftigde taart. Maar bij een bezoekje merken ze dat niet de juf, maar haar hondje Mopsie van de taart heeft gegeten en dat die ook eet van het meegebrachte soesjes tegengif. Het einde suggereert dat de juf nog een stuk van de giftaar…Lees verder
De kinderen van groep vijf van meester Rob schrikken enorm als hun populaire en beetje rare meester opeens is verdwenen en vervangen wordt door een nare juf. Een met veel humor en vaart verteld verhaal over kinderen die denken dat hun meester is vermoord in plaats van op reis te zijn. Zij noemen hun nieuwe juf Kol, omdat zij op een toverkol lijkt. De vertelster gebruikt korte zinnen en geen moeilijke woorden (zij is een van de kinderen). Het verhaal wordt ondersteund door paginagrote illustraties in blauwtinten, ook de tekst is blauw. Het mooi vormgegeven boekje is aantrekkelijk door de leuke voorplaat met vier van de kinderen in een gestileerd klaslokaal. Het spannende en grappige verhaal is bedoeld voor kinderen vanaf ca. 9 jaar. Oudere kinderen zullen 'Vals' van Carry Slee meer waarderen. Ook leuk om voor te lezen of na te vertellen aan jongere kinderen.

Waarom we juf Kol willen vermoorden

De paasvakantie is gedaan. De meeste kinderen gaan met een beetje tegenzin terug naar school. De kinderen van de derde klas kunnen echter niet wachten tot ze meester Rob terugzien. Meester Rob is een hele bijzondere meester. Hij is heel groot, heeft heel lange benen en draagt altijd sandalen. Zijn hemd hangt altijd uit zijn broek en zijn haar zit altijd in de war. Hij vindt dat kinderen slim genoeg zijn en dus geeft hij niet echt les. Toch leren ze veel bij meester Rob: in de les aardrijkskunde reisden ze de hele wereld rond met de fantasie van hun meester. In de les biologie kweekten ze radijzen die achteraf verdacht veel op wortels leken en als er iemand jarig is, dan bakt meester Rob wafels of pannenkoeken of taart of een pannenwafeltaartkoek. Maar als de kinderen op school aankomen, is er van meester Rob geen spoor te bekennen. Alsof dat nog niet erg genoeg is, wordt hij vervangen door juf Kolette. Zij is vreselijk streng, gemeen en saai. De kinderen vinden nergens steun of tro…Lees verder

Over Karla Stoefs

Karla Stoefs (Brussel, 1963) is een Belgisch schrijfster van kinderboeken.

Leven

De schrijfster groeide op in Brussel in een groot nest. Ze koos ervoor om toegepaste economie te studeren en kwam terecht in de informaticawereld waar ze op 1 april 1988 haar carrière begon bij Polydata, de IT-dochter van Philips België. Ze begon tijdens haar studies met schrijven om zo het strakke, binaire wereldje van haar beroep even los te laten. Naast kinder- en jeugdboeken schrijft ze ook toneel en kortverhalen.

Werk

Stoefs debuteerde in 2004 met Voor altijd bij jou, waar ze meteen de Kinder- en Jeugdjuryprijs mee won. Het boek over de jonge Hannah die zich moet aanpassen aan haar vreemde familie, zet meteen de toon voor de rest van haar carrière. Ze maakt ook toneel- en kortverhalen en in 2005 werd haar reisverslag over Marokko gepubliceerd.

Ze schrijft vaak verhalen over kinderen die anders z…Lees verder op Wikipedia