Boek
Nederlands

De avonturen van Tom Bombadil

J.R.R. Tolkien (auteur), Pauline Baynes (illustrator), Renée Vink (vertaler)
Bundel met een verhaal en vijftien avonturen in versvorm over onder anderen Tom Bombadil, een van de personages uit 'In de ban van de ring'.
Extra onderwerp
POE, fantasy
Titel
De avonturen van Tom Bombadil
Auteur
J.R.R. Tolkien
Illustrator
Pauline Baynes
Vertaler
Renée Vink
Samensteller
Christina Scull Wayne G. Hammond
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The adventures of Tom Bombadil
Uitgever
Amsterdam: Boekerij, 2015
299 p. : ill.
ISBN
9789022575529 (hardback)

Besprekingen

Het werk van de wereldberoemde fantasyschrijver John Roald Rueul Tolkien (1892-1973) blijft boeien. In deze uitgave treft de lezer een aantal gedichten van hem aan. De geheimzinnige Tom Bombadil, een figuur uit 'In de ban van ring' komt hierin voor. Naast Bombadil zijn nog vele andere gedichten opgenomen, waarvan de thema's vaak ontleend zijn aan de bekendste werken van Tolkien: 'In de ban van de ring', 'De hobbit' en 'De Silmarillion'. In het tweede gedeelte worden deze gedichten door de bezorgers Christina Scull en Wayne G. Hammond van commentaar voorzien. Vooral aan de ontstaansgeschiedenis van de gedichten wordt veel aandacht geschonken. Met een appendix en een biografie wordt de uitgave afgesloten. Fraai uitgegeven boek in vrij klein formaat, met linnen kaft en stofomslag, met veel zwart-witillustraties. Het heeft echter een enigszins misleidende titel. Tom Bombadil komt namelijk slechts in twee gedichten en een prozafragment voor. Het boek is vooral bestemd voor degenen die het …Lees verder

Over J.R.R. Tolkien

John Ronald Reuel Tolkien (Bloemfontein, Oranje Vrijstaat, 3 januari 1892 – Bournemouth, Verenigd Koninkrijk, 2 september 1973) was een Engelse filoloog, dichter, theoloog en hoogleraar in de Engelse taal- en letterkunde. Hij werd vooral bekend als de schrijver van De Hobbit, In de ban van de ring en De Silmarillion, waarmee hij de vader van de moderne fantasy-literatuur werd.

Tolkien was van 1925 tot 1945 hoogleraar Angelsaksische taal aan de Universiteit van Oxford en van 1945 tot 1959 hoogleraar Engelse taal en literatuur aan het Merton College. Hij was een goede vriend van C.S. Lewis, een medelid van de informele literaire discussiegroep The Inklings. Op 28 maart 1972 werd Tolkien door koningin Elizabeth II benoemd tot commandeur in de Orde van het Britse Rijk.

Na Tolkiens dood publiceerde zijn zoon Christopher diverse werken van zijn vader en ook diens aantekeningen en onvoltooide verhalen. Zo verscheen in 1977 De Silmarillion, w…Lees verder op Wikipedia

Suggesties