Boek
Nederlands

Opgestaan van de grond : roman

José Saramago (auteur)

Opgestaan van de grond : roman

Familiekroniek over vier generaties landarbeiders over een periode van circa 100 jaar in de arme Portugese provincie Alentejo, waar het grootgrondbezit de toon zette.
Onderwerp
Portugal, Armoede
Titel
Opgestaan van de grond : roman
Auteur
José Saramago
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Portugees
Oorspr. titel
Levantado do chão
Uitgever
Amsterdam: Meulenhoff, 2008
385 p.
ISBN
9789029081351

Besprekingen

Wat je op aarde het meest hebt, is landschap. [...] Zoveel landschap. Een mens kan hier zijn hele leven lopen zonder zichzelf te vinden als hij verdwaald werd geboren." Met deze zinnen vat José Saramago de essentie samen van deze in een roman gegoten aanklacht tegen sociale onderdrukking op middeleeuws niveau. Het landschap waarvan sprake, is dat van de Alentejo, het Latifundium in Zuid-Portugal. Het is het landschap van zij die verdwaald geboren worden, de landarbeiders die al eeuwenlang onder het juk van grootgrondbezitters en hun rentmeesters zuchten en amper weet hebben van wat er zich in de rest van het land afspeelt.

De familie Mau-Tempo, die we gedurende vier generaties volgen, zal pas na het verdwijnen van koninkrijk, republiek en dictatuur, uitzicht krijgen op een leefbaar bestaan, wanneer in 1974 de Anjerrevolutie losbreekt en de arme boeren tot landbezettingen overgaan en de doden en levenden in een aangrijpende finale samen optrekken. Tot die hoopvolle dagen volge…Lees verder
Een familie-epos van vier generaties landarbeiders over een periode van circa 100 jaar in de arme Portugese provincie Alentejo, waar het grootgrondbezit de toon zette. Alle politieke veranderingen ten spijt – eerst de monarchie, dan de republiek, dan de militaire dictatuur tot aan de Anjer-revolutie – veranderde het lot van de landarbeider nauwelijks. Het was en bleef armoede troef. Saramago beschrijft de uitzichtloosheid van de armoede zeer treffend, gebruikmakend van de meeslepende stijl die hij voor het eerst in dit boek ontwikkelde. Die stijl kenmerkt zich door vermenging van het verhaal en de verteller, alsof het verhaal letterlijk wordt opgetekend uit de mond van de verteller. Saramago (Portugal, 1922) won in 1998 de Nobelprijs voor literatuur. Ofschoon dit boek al in 1980 verscheen, is het nu pas in het Nederlands vertaald. Mooie vertaling en verhelderend nawoord van Harrie Lemmens. Vrij kleine druk.

Over José Saramago

CC BY 2.0 - Foto van/door OnbekendUnknown author

José de Sousa Saramago (Azinhaga, 16 november 1922 - Lanzarote, 18 juni 2010) was een van de belangrijkste Portugese hedendaagse schrijvers. Hij won in 1998 de Nobelprijs voor Literatuur. Rond zijn 50ste, begon Saramago het schrijven van de romans die uiteindelijk een internationale reputatie zouden krijgen.

Biografie

Saramago werd geboren op 16 november 1922 als kind van de dagloner Jose de Sousa en Maria de Piedade. In de officiële registers werd hij echter vermeld als geboren op 18 november. 'Saramago' is de naam van een wild kruid en tevens de roepnaam van zijn vader. Bij de burgerlijke stand werd deze roepnaam per ongeluk aan zijn naam toegevoegd. Hij heette dus voluit José de Sousa Saramago.

In 1924 verhuisde het gezin naar Lissabon, waar bijna heel zijn leven zich heeft afgespeeld. Saramago kwam wel nog een aantal keren naar zijn geboortedorp terug. Vader begon bij de politie. Zijn twee jaar oudere broer Francisco st…Lees verder op Wikipedia