Boek
Nederlands

Kleine herinneringen

José Saramago (auteur)
Autobiografie van de Portugese schrijver (1922- ) tot zijn zestiende.
Onderwerp
Saramago, José
Titel
Kleine herinneringen
Auteur
José Saramago
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Portugees
Oorspr. titel
As pequenas memorias
Uitgever
Amsterdam: Meulenhoff, 2007
154 p., [16] p. pl.
ISBN
9789029079693

Besprekingen

Een groot deel van zijn oeuvre, waarvoor hij in 1998 de Nobelprijs kreeg, schreef Saramago (1922) pas vanaf zijn achtenvijfigste. Zijn jeugdherinneringen heeft hij eerst een tijd aangekondigd als ‘Boek der verzoekingen’, want wat is er zo anders wanneer in plaats van de heilige Antonius een kind door monsters belaagd wordt? De uiteindelijke titel is bescheidener. Het zijn inderdaad herinneringen aan toen hij klein was, tot aan zijn zestiende. Hij werd geboren in een uithoek van Portugal in een milieu waar boeken onbekend waren. Op een intellectueel leven werd hij dus niet voorbereid. Na enkele jaren lyceum volgde ambachtsschool, waar hij leerde voor bankwerker. Het is eerder weemoed dan wrok die de toon bepaalt, weemoed naar een landschap dat niet meer bestaat. Saramago is zelf verrast hoeveel hij in het land- en familieleven terugvindt dat zijn plaats in later werk gevonden heeft. Vertaler Harie Lemmens vult die jeugdperiode mooi aan door de hele rij titels langs te gaan.

Over José Saramago

CC BY 2.0 - Foto van/door OnbekendUnknown author

José de Sousa Saramago (Azinhaga, 16 november 1922 - Lanzarote, 18 juni 2010) was een van de belangrijkste Portugese hedendaagse schrijvers. Hij won in 1998 de Nobelprijs voor Literatuur. Rond zijn 50ste, begon Saramago het schrijven van de romans die uiteindelijk een internationale reputatie zouden krijgen.

Biografie

Saramago werd geboren op 16 november 1922 als kind van de dagloner Jose de Sousa en Maria de Piedade. In de officiële registers werd hij echter vermeld als geboren op 18 november. 'Saramago' is de naam van een wild kruid en tevens de roepnaam van zijn vader. Bij de burgerlijke stand werd deze roepnaam per ongeluk aan zijn naam toegevoegd. Hij heette dus voluit José de Sousa Saramago.

In 1924 verhuisde het gezin naar Lissabon, waar bijna heel zijn leven zich heeft afgespeeld. Saramago kwam wel nog een aantal keren naar zijn geboortedorp terug. Vader begon bij de politie. Zijn twee jaar oudere broer Francisco st…Lees verder op Wikipedia