Boek
Nederlands

Dag vreemde man

Jan De Leeuw (auteur)
+1
Dag vreemde man
×
Dag vreemde man Dag vreemde man

Dag vreemde man

Genre:
Als een succesvolle kapper een van de laatste personen blijkt te zijn die een vermoorde callgirl in leven zag, gaat hij op onderzoek uit.
Titel
Dag vreemde man
Auteur
Jan De Leeuw
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Davidsfonds, 2006
206 p.
ISBN
90-6306-537-X

Besprekingen

Dag vreemde man is een ongewone literaire roman met als rode draad binnen een complex weefsel van intriges en personages de onopgeloste moord op Iris, een callgirl die vermoord wordt aangetroffen in haar hotelkamer. Dit gegeven kwam eerder reeds aan bod in Droom niet meer (2005), waarin de volkse en vlotte wc-madam Suzanna op onderzoek uitgaat naar de dader. Haar amateuristisch speurwerk leverde weinig concreets op, behalve dan dat de gedoodverfde dader zeker niet de moordenaar is. In dit tweede deel komt de haarkapper Karel De Wit aan het woord. Hij is de man die Iris een pruik kwam aanpassen enkele uren voor die vermoord werd. De politie weet dat Karel de laatste man is die haar levend gezien heeft en Karel van zijn kant was er bij het verlaten van de hotelkamer getuige van dat een kale man bij Iris aanklopte.

De auteur introduceert Karel De Wit op de wijze zoals hij dat voorheen deed met Suzanna: via vlotte dialogen en monologen, waarin het clichématige wordt a…Lees verder
Deze ongewone roman maakt deel uit van de 'Iris-trilogie', die vorig jaar aanving met 'Droom niet meer'*. Ditmaal is het hoofdpersonage de kapper Karel De Wit, de laatste man die Iris, een vermoorde callgirl, heeft gezien. Net als Suzanne 'de wc-madam' in het eerste boek, gaat Karel op zoek naar de moordenaar. De auteur hanteert opnieuw een vlotte stijl, waarin het clichématige wordt afgewisseld met spitse en originele dialogen en overwegingen. Op knappe wijze schetst de auteur het nachtelijke homoleven vanuit het standpunt van een aarzelende en schuwe novice, die alterneert tussen passie en walging. Het verhaal van Karel wordt onderbroken door de visie van 'de kale man', de mogelijke moordenaar van Iris en 'begeleider' van Karel. Aan het eind komt de joviale Suzanne nog even om het hoekje kijken. De Leeuw is met dit geslaagde tweede deel aardig op weg naar een originele trilogie, waarin het cliché wordt verheven tot een raadselachtig gegeven, de dagelijkse realiteit overvloeit in een…Lees verder

Over Jan De Leeuw

Jan De Leeuw (Aalst, 21 mei 1968) is een Vlaamse kinderboekenschrijver en psycholoog. Zijn debuutroman Vederland verscheen in 2004.

Werken

 • Vederland, 2004
 • Het Nachtland, 2005
 • Midzomernachtzee, 2006
 • Rode sneeuw, 2007
 • Bevroren Kamers, 2009
 • Vijftien wilde zomers, 2012
 • Babel, 2015

Bekroningen en nominaties

 • Boekenwelp voor Vederland
 • De Gouden Uil Jeugdliteratuur Prijs van de Jonge Lezer voor Het Nachtland
 • Genomineerd - Jonge Jury Nederland: Midzomernachtzee
 • Genomineerd - Deutscher Literaturpreis voor Bevroren Kamers (Schrödinger, Dr. Linda und eine Leiche im Kühlhaus)
 • 2016: Luchs des Monats (Die Zeit) voor Vijftien wilde zomers

Externe l…Lees verder op Wikipedia