Boek
Nederlands

Smokkelkinderen

Jacques Vriens (auteur)
+1
Smokkelkinderen
×
Smokkelkinderen Smokkelkinderen

Smokkelkinderen

Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
De vader van Arie (12) heeft geen werk. Daarom smokkelt hij boter over de grens naar België. Op een zondagmiddag neemt zijn vader Arie stiekem mee. Maar alles verloopt anders dan gedacht. Vanaf ca. 10 jaar.
Onderwerp
Smokkelen
Extra onderwerp
HIV, armoede, verhalen
Titel
Smokkelkinderen
Auteur
Jacques Vriens
Taal
Nederlands
Uitgever
Houten: Van Holkema & Warendorf, 2016
135 p.
ISBN
9789000348886 (hardback)

Besprekingen

Het is 1934. De 12-jarige Arie woont in een dorp aan de grens met België. Zijn moeder is lang geleden overleden en Arie woont met zijn vader en zijn verstandelijk beperkte zus Nelleke (14) bij zijn oma, in haar oude huisje. Omdat vader Corneel werkloos en dus arm is, smokkelt hij boter naar België. Arie wil dolgraag mee als voorloper, maar oma wil daar niets van weten. Zonder haar medeweten gaan vader en hij echter op een zondagmiddag op pad, alleen verloopt dat anders dan ze hadden gedacht. Het verhaal is in een eenvoudige schrijfstijl en met weinig verbeeldingskracht geschreven. Met deze uitgave wordt een weinig eerder beschreven deel van de geschiedenis uitgelicht voor basisschoolkinderen, waarbij nieuwe woorden als Grote Oorlog, dodendraad, commies en pungel tot leven komen. Het verhaal had echter spannender gekund dan het nu is geworden. Het eindigt daarnaast ook wel erg wensvervullend. Er zijn geen illustraties, maar voorin vindt de lezer wel een aantrekkelijk getekende plattegr…Lees verder

Over Jacques Vriens

Jacques Vriens de schrijver ('s-Hertogenbosch, 26 maart 1946) is een Nederlandse kinderboekenschrijver.

Levensloop

Op zesjarige leeftijd verhuisde Vriens naar Helmond, waar zijn ouders een hotel begonnen. Van jongs af aan schreef hij toneelstukken, die hij samen met vriendjes opvoerde in het toneelzaaltje van het hotel. Hij begon die stukken ook op te schrijven en ontdekte zo dat hij schrijven leuk vond. Na de scheiding van zijn ouders ging hij met zijn moeder en broer naar Amsterdam. Op de hbs speelde hij veel toneel en wilde hij naar de toneelschool, maar het werd uiteindelijk de kweekschool (thans de pabo). Hij was onderwijzer in Amsterdam en Abcoude en vanaf 1983 directeur van een basisschool in Bakel . In 1979 kwam zijn eerste boek uit en vanaf 1993 is hij fulltime schrijver.

In 2001 werd Vriens door koningin Beatrix benoemd tot ridder in de Orde van de Nederlandse pes.

Hij is getrouwd, heeft twee zonen en woo…Lees verder op Wikipedia