Boek
Nederlands

Mijn vader woont in het tuinhuis

Jacques Vriens (auteur)
+1
Mijn vader woont in het tuinhuis
×
Mijn vader woont in het tuinhuis Mijn vader woont in het tuinhuis

Mijn vader woont in het tuinhuis

Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
De ouders van Joeri en Lara (11) vertellen onverwacht dat ze gaan scheiden. Er breekt thuis een vervelende tijd aan. Daar reageert de tweeling (afwisselend ik-persoon) vaak heel verschillend op, maar ze hebben veel steun aan elkaar. Op school hebben ze juist een bijzonder jaar in groep acht. Vanaf ca. 10 jaar.
Titel
Mijn vader woont in het tuinhuis
Auteur
Jacques Vriens
Taal
Nederlands
Uitgever
[Houten]: Van Holkema & Warendorf, © 2020
144 p.
ISBN
9789000373468 (hardback)

Besprekingen

De ouders van de tweeling Joeri en Lara (11) vertellen op een onverwacht moment dat ze gaan scheiden. Ze willen alles vriendschappelijk regelen, maar dat blijkt lastiger dan gedacht. Voor Joeri en Lara breekt er thuis een vervelende tijd aan, terwijl ze op school juist zo’n bijzonder jaar hebben in groep acht. Jacques Vriens schuwt de grote thema’s niet, zoals kanker in ‘Achtstegroepers huilen niet’ (1999), euthanasie in ‘Code kattenkruid’ (2018) en nu een vechtscheiding. Afwisselend komen Joeri en Lara als ik-persoon aan het woord. Zo krijgt de lezer goed mee hoe ze ieder op hun eigen manier met de scheiding omgaan: Joeri die snel boos wordt en zijn gevoel het liefst wegstopt; Lara die wat meer meevoelt met haar ouders, maar wel onzeker wordt van de situatie. Mooi hoe de tweeling er op de moeilijke momenten voor elkaar is. De vele dialogen geven het verhaal vaart. Af en toe gebruikt Vriens onnodig een verkleinwoord (woedeaanvalletje) of een tikje oubollige uitdrukking (stuudje of ‘Ju…Lees verder

Over Jacques Vriens

Jacques Vriens de schrijver ('s-Hertogenbosch, 26 maart 1946) is een Nederlandse kinderboekenschrijver.

Levensloop

Op zesjarige leeftijd verhuisde Vriens naar Helmond, waar zijn ouders een hotel begonnen. Van jongs af aan schreef hij toneelstukken, die hij samen met vriendjes opvoerde in het toneelzaaltje van het hotel. Hij begon die stukken ook op te schrijven en ontdekte zo dat hij schrijven leuk vond. Na de scheiding van zijn ouders ging hij met zijn moeder en broer naar Amsterdam. Op de hbs speelde hij veel toneel en wilde hij naar de toneelschool, maar het werd uiteindelijk de kweekschool (thans de pabo). Hij was onderwijzer in Amsterdam en Abcoude en vanaf 1983 directeur van een basisschool in Bakel . In 1979 kwam zijn eerste boek uit en vanaf 1993 is hij fulltime schrijver.

In 2001 werd Vriens door koningin Beatrix benoemd tot ridder in de Orde van de Nederlandse pes.

Hij is getrouwd, heeft twee zonen en woo…Lees verder op Wikipedia