Boek
Nederlands

Vriendinnen - Ruzie!

+1
Vriendinnen - Ruzie!
×
Vriendinnen - Ruzie! Vriendinnen - Ruzie!

Vriendinnen - Ruzie!

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Genre:
Ellen (ik-figuur), Nadine en Maud zijn dikke vriendinnen. Toch zorgen kleine irritaties en een grote vergissing van Maud voor een knetterende ruzie. Thuis loopt het bij Ellen ook niet soepel. Vanaf ca. 12 jaar.
Onderwerp
Vriendschap
Titel
Vriendinnen - Ruzie!
Auteur
Jacqueline Wilson
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Girls in tears
Uitgever
Baarn: De Fontein, 2009
188 p.
ISBN
9789026126000

Besprekingen

Vriendinnen - Ruzie! is het vierde deel uit een serie over de 'Vriendinnen' Ellen, Maud en Nadine en hun levensperikelen. De drie meisjes doen meestal alles samen, maar in dit deel gaat het mis. Ellen gaat helemaal op in haar verliefdheid voor Russell en verwaarloost haar beste vriendinnen. Ze is zo verliefd dat ze telkens een excuus vindt voor zijn vervelende gedrag. Ondertussen heeft ze het ook moeilijk met de onafgebroken ruzies tussen haar vader en stiefmoeder, en ze is bang dat ze gaan scheiden. Nadine is dan weer verliefd op een jongen die ze op het internet ontmoet, en Maud is verdrietig omdat haar hamster dood is. De drie meisjes zijn dus vooral met zichzelf bezig, en daardoor ontstaan er heel wat misverstanden. Algauw krijgen ze grote ruzie, en Nadine en Maud sluiten Ellen buiten en doen enkel nog leuke dingen met z'n twee. Dan doet Ellens vriend Russell iets onvergeeflijks: hij kust Maud.
Jacqueline Wilson weet zich goed in te leven in het leven van tienermeisjes…Lees verder
Ellen (ik-figuur) heeft in deel vier van de 'Vriendinnen'-reeks* nog steeds verkering met Russell. Omdat ze erg onzeker is, ziet ze soms spoken. Als vriendinnen Nadine en Maud in de les fluisteren en elkaar meer toevertrouwen dan Ellen, wordt ze achterdochtig. Thuis gaat het niet lekker. Haar stiefmoeder Anna en haar vader zorgen voor een ijzige sfeer waar zij en halfbroertje Eggs de dupe van worden. Op een feest worden Ellen en haar vriendinnen behoorlijk dronken. Als Maud zoent met Russell, ontstaat er een forse ruzie tussen Ellen en Maud. Bij dit vierde deel slaat voor het eerst de makke van reeksen echt toe. De hoofdpersonen lijken in karakter en emoties niet verder te groeien, wat je in boeken van deze auteur toch wel een beetje verwacht. Ellen tobt nog steeds met de lijn, Nadine is nog steeds een bitchie type en Maud nog steeds hulpeloos en dommig. Dat de drie meiden de ruzie uitpraten, ligt voor de hand. In Engeland is het vijfde deel verschenen en daarin moeten de drie toch we…Lees verder

Over Jacqueline Wilson

Jacqueline Wilson (Bath, 17 december 1945) is een Engels schrijfster van detectives en vooral ook kinder- en jeugdboeken.

Leven en werk

Wilson werd geboren als dochter van een ambtenaar en een moeder die in antiek handelde. Ze bezocht een meisjesschool maar verliet die al op haar zestiende en begon al vroeg met schrijven.

Wilson trouwde op haar negentiende met een politieman en kreeg één dochter. Sinds de successen van haar boeken woont ze nu in een kapitale villa in Kingston aan de Theems, waar ze onder meer een bibliotheek van 15.000 door haarzelf verzamelde boeken heeft ingericht.

Wilson heeft een opvallend realistische stijl van schrijven en met name in haar kinder- en jeugdboeken behandelt ze tal van precaire onderwerpen zoals seksueel misbruik, pesten, adoptie, scheiding, psychiatrische stoornissen, enzovoort. Veel van haar boeken zijn geschreven in de ik-vorm. Het bekendst is misschien wel haar Tracy Bea…Lees verder op Wikipedia