Boek
Nederlands

Wat mijn kleinzoon weten moet : hoe een joodse jongen onderdook in België (1939-1945)

Ivo Pauwels (auteur), Karine Huts (auteur)
+1
Wat mijn kleinzoon weten moet : hoe een joodse jongen onderdook in België (1939-1945)
×
Wat mijn kleinzoon weten moet : hoe een joodse jongen onderdook in België (1939-1945) Wat mijn kleinzoon weten moet : hoe een joodse jongen onderdook in België (1939-1945)

Wat mijn kleinzoon weten moet : hoe een joodse jongen onderdook in België (1939-1945)

Oorlogsverhaal van een Weense joodse tiener die in 1939 in België belandt, na de Duitse inval van schuilplaats naar schuilplaats moet trekken en dankzij het verzet de Tweede Wereldoorlog overleeft.
Titel
Wat mijn kleinzoon weten moet : hoe een joodse jongen onderdook in België (1939-1945)
Auteur
Ivo Pauwels 1950- Karine Huts
Taal
Nederlands
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2017
511 p. : ill.
ISBN
9789401448062 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

Het is koud die voorjaarsdag op het Westbahnhof te Wenen. Om zijn hals hangt een bordje met zijn bestemming: Antwerpen. De veertienjarige joodse jongen Géorg Kluger wordt door zijn ouders op de trein naar België gezet. Ze beloven hem spoedig achterna te reizen, maar zullen daar niet in slagen. De tiener komt terecht in een internaat in Kalmthout. Wanneer nazi-Duitsland België binnenvalt, moet Géorg op de vlucht. Hij verhuist van schuilplaats naar schuilplaats. Meerdere malen blijft hij maar net uit handen van de bezetter. Dankzij het verzet overleeft Géorg de Tweede Wereldoorlog. De rest van zijn leven houdt hij last van wat er in de oorlogsjaren is gebeurd. Spreken over wat hij meemaakte, doet hij slechts mondjesmaat. Maar ondertussen legt hij wel een half archief aan: dagboeken, foto’s, brieven. Na zijn dood, in 2014, vindt zijn familie dit materiaal, keurig geordend en met een kaartje erbij: ‘Wat mijn kleinzoon weten moet’. Géorg Klugers nicht Karine Huts tekende samen met auteur I…Lees verder

Over Ivo Pauwels

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Meneerke bloem

Ivo Pauwels (Wilrijk, 21 november 1950) is een Belgisch schrijver.

Biografie

Ivo Pauwels was 20 jaar leraar. Daarna schreef hij talloze reportages en tuinbijdragen in binnen- en buitenlandse kranten en tijdschriften en sinds 1995 ongeveer 60 boeken over tuinieren, antiek, quilts, planten, kruiden, kleur, compost, diabetes mellitus, veilig barbecueën, houten bijgebouwen, kassen en serres, en biografieën van kunstenaars en architecten.
Voor een aantal van deze en andere natuurboeken tekende hij ook voor de fotografie. Een aantal van die boeken werden vertaald in het Engels, het Frans, het Duits, het Japans en het Afrikaans. Ook zijn columns worden gesmaakt. Hij werkte ook mee aan erotische en poëtische bloemlezingen.

Ivo Pauwels was 15 jaar lang hoofdredacteur van de tijdschriften Bloemen & Planten en De Tuinen van Eden/Les Jardins d’Eden, en een tiental jaar van het televisieprogramma Groene Vingers…Lees verder op Wikipedia