Boek
Nederlands

Bekentenissen van Zeno

Italo Svevo (auteur), Jenny Tuin (vertaler), H.J.A. Hofland (nawoord)
Op verzoek van zijn psychiater maakt een oudere man een verslag van zijn strijd tegen slechte gewoontes als roken.
Titel
Bekentenissen van Zeno
Auteur
Italo Svevo
Vertaler
Jenny Tuin
Nawoord
H.J.A. Hofland
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Italiaans
Oorspr. titel
La coscienza di Zeno
Uitgever
Amsterdam: Athenaeum-Polak en Van Gennep, 2008
437 p.
ISBN
9789025364151

Andere talen:

Besprekingen

De 57-jarige zakenman Zeno Cosini besluit, daartoe aangespoord door zijn psychiater, zijn levensverhaal op te schrijven. Nauwgezet en vol humor vertelt hij van zijn pogingen van het roken af te komen, zijn toevallige huwelijk, zijn verhouding met zijn vader, zijn ook weer toevallige relatie met een andere vrouw en zijn samenwerking met zijn zwager. Svevo vertelt hier, zoals in veel van zijn romans, het leven van een mens die niet de kracht heeft zelf een wending aan dat leven te geven, maar die zich laat leiden door toevalligheden en door de mensen om hem heen. Maar het is juist deze mens, in Svevo's ogen maar al te menselijk, die de anderen, die wel vorm aan hun leven weten te geven, zal overleven. Verzorgde gebonden heruitgave met leeslint van het belangrijkste werk van de grote Italiaanse schrijver (1861-1928). Achterin een nieuw nawoord van H.J.A. Hofland. Kleine druk.

Over Italo Svevo

Italo Svevo (Triëst, 19 december 1861 - Motta di Livenza, 13 september 1928), een pseudoniem van Aron Hector (Ettore) Schmitz, was een Italiaans schrijver.

Svevo was een schrijver van romans, novellen, toneelstukken en korte verhalen. Daarnaast was hij ook zakenman. Svevo, van Joodse afkomst, werd geboren als zoon van een Duitse vader, Francesco Schmitz, en een Italiaanse moeder, Allegra Moravia.

In 1873 vertrok hij naar Duitsland om zich de Duitse taal eigen te maken, en het was tijdens deze periode dat hij in aanraking kwam met en zich ging interesseren voor de literatuur.

In 1878 keerde hij terug naar Triëst om er te studeren. Na twee jaar moest hij echter vanwege de financiële situatie zijn studie opgeven en gaan werken bij een bank. Hij heeft echter zijn voorliefde voor literatuur niet kunnen onderdrukken. Hij kwam vaak in de bibliotheek en ging steeds meer belangstelling tonen voor 19e-eeuwse Franse schrijvers en de filosofie van Arthur Scho…Lees verder op Wikipedia