Boek
Nederlands
Prozabewerking van het Griekse epos.
Titel
Odyssee / Homeros ; vertaald [uit het Grieks] door Bertus Aafjes
Auteur
Homerus
Vertaler
Bertus Aafjes
Taal
Nederlands
Editie
99
Uitgever
Amsterdam: Meulenhoff, 2013 | Andere uitgaves
305 p.
ISBN
9789029089791 (paperback)

Besprekingen

Herdruk van de bekende prozavertaling van Schwartz (eerder ook gebundeld verschenen met zijn 'Ilias'-vertaling). De epische poëzie van Homerus (8ste eeuw v. Chr.) is omgezet in vlot leesbaar en mooi Nederlands proza. Bovendien is de vertaler erin geslaagd dicht bij de originele tekst te blijven, zodat ook de lezer die de Griekse tekst nooit gelezen heeft een zeer goede indruk van de sfeer krijgt. Deeltje uit een nieuwe reeks, 'Salamander Klassiek': verzorgde gebonden uitgaven van klassieke teksten uit de wereldliteratuur, voorzien van een interessant nawoord, tegen een verbazend lage prijs. Het nawoord is in dit geval van Piet Gerbrandy. Kleine druk.

Over Homerus

Homerus, ook wel Homeros (Oudgrieks: Ὅμηρος, Hómēros), was een Griekse dichter en zanger die leefde van ca. 800 v.Chr. – ca. 750 v.Chr. Hij vervaardigde epische gedichten, waarin hij een groot aantal overgeleverde heldensagen, godenverhalen en mythische vertellingen uit zijn cultuur verwerkte. Twee epische gedichten, de Ilias en de Odyssee, de oudst bekende en bewaard gebleven literaire werken van de Griekse letterkunde, worden aan hem toegeschreven. Hier bestaat echter al lange tijd grote onzekerheid over. Het wordt zelfs betwist dat beide werken door één auteur zijn vervaardigd.

Biografie

Over zijn geboorteplaats zijn de geleerden het oneens. Sommigen zeggen Smyrna, anderen het eiland Chios. Chios wordt met grote nauwkeurigheid beschreven in de Odyssee, en reeds in de 6de eeuw v.Chr. waren er op dat eiland rapsoden die zichzelf Homeridae (kinderen van…Lees verder op Wikipedia